Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde düzenlenen bir çalıştayda depremin detaylarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Tatar'ın ifadelerine göre, 6 Şubat tarihinde 04.07'de Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem, iç içe girmiş 3 ayrı sarsıntının birleşimi olarak kaydedildi. Bu sarsıntıların büyüklükleri sırasıyla 7.7, 6.6 ve 6.6 olarak belirlendi.

Prof. Dr. Orhan Tatar, depremin etkileri hakkında detaylı bilgi verirken, 7.7 büyüklüğündeki ana depremin ardından arka arkaya gerçekleşen 6.6 ve 6.6 büyüklüklerindeki sarsıntıların coğrafi açıdan önemli bir olay olduğunu vurguladı. Özellikle 7.7 büyüklüğündeki depremin etki alanı ve nüfus bakımından ortaya çıkardığı yüzey kırıklarının, Portekiz'den İngiltere'ye kadar uzanan 540 kilometrelik bir kırık oluşturduğunu belirtti.

Depremin oluş şekli bakımından jeolojik açıdan benzersiz olduğunu dile getiren Tatar, sarsıntının 2 dakikaya varan bir süre boyunca devam ettiğini açıkladı. Tatar, "Aynı gün yani bu deprem tabii asrın felaketi diyoruz evet öyle ama bana göre baktığınızda bir jeoloji hocası olarak oluş şekli bakımından, aynı gün 9 saat arayla 7.7. - 7.6 büyüklüğünde çok büyük bir depremin olması, etki alanı etkilediğini nüfus bakımından oluşturduğu yüzey kırığı bakımından baktığınızda, belki de bu coğrafyanın son 2000 yıldaki yaşadığı en büyük depremler olarak karşımıza çıkıyor." şeklinde konuştu.