Bayram coşkusu tatlı ikramlarıyla zirve yapar. Ancak sağlıklı bir yaşam için tatlı tüketiminde dikkatli olmak önemlidir. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, sağlıklı tatlı tercihleri ve püf noktalarını paylaşıyor.

1. Şerbetli Tatlılardan Uzak Durun!

Şerbetli tatlılar, yoğun şeker içeriğiyle kalori bombardımanıdır. Besin değeri düşük olmalarının yanı sıra şeker ve karbonhidrat açısından zengindirler. Bu nedenle şerbetli tatlılar yerine besin değeri yüksek ve şeker oranı düşük alternatifleri tercih etmek önemlidir.

2. Meyve İçeren Tatlıları Tercih Edin!

Meyveler, sağlıklı bir tatlı seçeneği oluşturabilir. Kontrollü tüketildiğinde besleyici ögeler içerirler ve sağlıklı bir tatlı alternatifi sunarlar. Meyve içeren tatlılar, sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissini artırır.

3. Tatlıyı Ana Öğünden Sonra Tüketin!

Tatlıları ana öğünden sonra tüketmek, kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Ancak bu durumda da karbonhidrat alımını kontrol altında tutmak önemlidir. Salata, sebze gibi posalı yiyeceklerle birlikte tüketilen tatlılar, kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar.

4. Sütlü Tatlıları Tercih Edin!

Sütlü tatlılar, protein ve yağ içeriğiyle kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar. Bu sayede kan şekerinde ani dalgalanmalar önlenir ve tokluk hissi uzun süre devam eder. Ayrıca kilo kontrolüne de yardımcı olurlar.

5. Aç Karına Tatlı Tüketmeyin!

Aç karnına tatlı tüketmek, kan şekerinin ani yükselmesine neden olabilir. Bu durum, hızlı bir şekilde açlık hissi ve tekrar tatlı isteği oluşmasına yol açabilir. Tatlı tüketimini hafif tok karnına veya posalı öğünlerle birlikte tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

6. Sık Sık Kaçamak Yapmayın!

Her ne kadar hafif tatlılar tercih edilse de sık sık tatlı tüketimi, kan şekerindeki dalgalanmaları artırabilir ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir. Tatlı tüketim sıklığını haftada bir veya iki defaya indirerek kontrollü bir şekilde yapmak önemlidir.

7. Ev Yapımı Tatlıları Tercih Edin!

Evde yapılan tatlılar, içeriklerinin kontrol edilmesini sağlar. Şeker ve yağ miktarını kontrol altında tutarak daha sağlıklı bir tatlı elde edebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı'nın önerdiği Kuru İncir Dolması tarifi, hem sağlıklı hem de lezzetli bir bayram tatlısı alternatifi sunar.

  • 15 adet kuru inciri sıcak suda bekletin.
  • Uçlarını keserek içlerini cevizle doldurun.
  • 1 su bardağı süte yarım çay bardağı elma suyu konsantresi ekleyerek incirlerin üzerine dökün.
  • Fırında sütü çekene kadar pişirin ve üzerine toz tarçın serperek servis edin.
  • Kişi başına 1-2 adet tüketmek uygun olacaktır.