Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Manisa'nın Şehzadeler ilçesindeki kiraz ağaçlarının çiçeklenme döneminin olumlu geçtiğini belirtti. Uçak, Türkiye'nin 2024 yılında kirazda ihracat rekoru kırmayı hedeflediğini ve bu doğrultuda 725 bin ton kirazın 90-100 bin tonluk kısmını ihraç ederek 250 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Manisa ve İzmir'in erkenci kiraz üreten bölgeler olduğunu vurgulayan Uçak, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunu ve ihracatta da önemli bir konumda bulunduğunu dile getirdi. Ayrıca, Türk kirazının en önemli pazarlarının Almanya ve Rusya Federasyonu olduğunu belirterek, Hindistan, Singapur, Hong Kong gibi ülkelerde de kiraz ihracatının artırılması için potansiyel bulunduğunu sözlerine ekledi.

Uçak, Türk kirazının Çin gibi büyük pazarlara ihracatının önünü açmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile temasların sürdüğünü ve bitki sağlığı sertifikası anlaşmalarının yapılması için çaba harcandığını aktardı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya kiraz ihracatındaki liderliğini sürdürülebilir bir şekilde değerlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

2023 yılında Türkiye'nin 215 milyon dolarlık kiraz ihraç ettiği bilgisini veren Uçak, Türk kirazının lider pazarının Almanya olduğunu ve Rusya Federasyonu'nun da önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Türkiye'nin taze meyve sebze ihracatındaki lider pazarının Rusya Federasyonu olduğunu hatırlatarak, kiraz ihracatında Almanya'nın başı çektiğini belirtti.

Türkiye'nin kiraz sezonunda, üreticiler, ihracatçılar ve ülke ekonomisi için bereketli bir dönem geçirmesi temennisinde bulunan Uçak, Türk kirazının dünya çapında tanınan bir marka haline gelmesi için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.