Araştırmacılar, İtalya'nın Ponza adası yakınlarında keşfedilen Vanadis deniz solucanının gözlerinin, türün diğer üyeleriyle iletişim kurmasını sağlayan gizli bir dil geliştirmesine olanak tanıdığını düşünüyor.

Bu gececil solucanının gözleri o kadar büyük ki, insan gözleri de aynı oranda büyük olsaydı, başımıza 100 kilogram daha ağırlık eklenirdi.

Bilim insanları, solucanın gözlerinin fare veya sıçanlarınkinden bile daha etkili bir görüş sağladığını belirtiyor. Bu sayede solucan, küçük nesneleri bile görebiliyor ve geceleyin denizdeki hareketleri takip edebiliyor.

Kopenhag Üniversitesi'nden Dr. Anders Garm, "Bu oldukça ilginç çünkü bu tür yetenekler genellikle eklembacaklılar ve kafadanbacaklılar gibi omurgalılarda görülmez" dedi.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Garm, "Bu kadar gelişmiş ve detaylı bir görüş, bu türde ilk kez kanıtlandı" diye ekledi.

Bilim insanları, solucanın basit sinir sisteminin bu karmaşık işlevleri nasıl yerine getirdiğini anlamak için çalışmalarına devam ediyorlar. Solucan, gözleri dışında şeffaf bir gövdeye sahip, bu da gözlerin evrimsel faydalarının solucanı avcılarına görünür kılmasının öneminden daha büyük olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, büyük gözlerin tam olarak ne işe yaradığını tam olarak anlamış değiller. Solucanlar genellikle gündüzleri saklanır ve geceleri aktiftir, bu yüzden gözlerin gece avlanmak için kullanıldığı düşünülüyor.

Dr. Gram, "Solucanın gündüzleri nerede saklandığını bilmediğimiz için, gözlerinin gündüzleri de aktif olabileceği bir ihtimali göz ardı edemeyiz" dedi.

Ancak bilinen bir gerçek var: Solucanların en önemli faaliyetleri olan yiyecek bulma ve çiftleşme genellikle gece gerçekleşir. Dolayısıyla, gözlerinin geceleyin önemli bir rol oynaması muhtemel.

Bilim insanları ayrıca, solucanın gözlerinin insan gözlerinin göremediği ultraviyole ışığı algılayabildiğini tespit ettiler. Bu da Vanadis'in geceleyin karanlık denizde biyolüminesan sinyalleri algılayabileceğini gösteriyor.