Bakan Mehmet Özhaseki'nin ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede, deprem felaketinin ardından altyapının güçlendirilmesi ve hasarın onarımı için çalışmalar ele alındı.

Bakan Özhaseki, depremin bıraktığı hasarın büyüklüğüne vurgu yaparak, 400 bin civarında kalıcı konutun inşaatının başladığını veya tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Ayrıca, iş yerlerinin de aynı şekilde restore edildiğini ifade etti. Özhaseki, bölgedeki hızlı ve etkili çalışmalarıyla Türkiye'nin bu tür felaketlerle mücadelesinde örnek teşkil ettiklerini söyledi.

JICA Başkanı Tanaka Akihiko ise, Ankara ziyareti öncesinde Gaziantep ve Kahramanmaraş'ı ziyaret ettiğini ve şehirlerin yeniden inşası için yürütülen çalışmaların etkileyici olduğunu dile getirdi. Akihiko, 2011 Japonya depreminin neden olduğu tsunamiyi hatırlatarak, iki ülkenin jeolojik olarak benzer kaderlere sahip olduğunu belirtti.

Anlaşmanın imzalanmasıyla, afet bölgesinin altyapı ve sosyal hizmetlerinin güçlendirilmesi için gerekli fonlar sağlanacak. JICA, Türkiye'nin afetle mücadele ve yeniden yapılanma çalışmalarına destek vermekten memnuniyet duyduklarını ve 60 milyar Japon yeni değerindeki finansman paketinin etkin bir şekilde kullanılmasını beklediklerini ifade etti.