İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayı, ATO Congresium Salonu'nda oy kullanma işlemiyle devam ediyor. Salonun iç ve dışında çevik kuvvet polislerinin görev aldığı gözlendi.

Toplam 1302 delegeden 1007'si salona gelerek oy kullanmak üzere imza attı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in aday olmadığı kurultayda, Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Günay Kodaz adaylıklarını ilan etti.

Dört aday da gerekli imzayı topladı.

Adaylar, sırasıyla kürsüye çıkarak konuşma yaptılar: Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın, Koray Aydın, Günay Kodaz.

İYİ Parti'nin tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk gerekiyor. Bu da yaklaşık 1302 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının oyunu almayı ifade ediyor.

Kurultayda, ilk iki turda aranan çoğunluk bulunamazsa üçüncü tura geçiliyor.

Üçüncü turda en çok oyu alan iki aday yarışıyor ve en fazla oyu alan genel başkan oluyor.

İlk tur sonuçları şu şekilde:

Koray Aydın: 472 oy

Müsavat Dervişoğlu: 370 oy

Tolga Akalın: 327 oy

Günay Kodaz: 2 oy

Dervişoğlu'nun girişi sırasında kürsüden "İyilerin umudu, birleştirici gücü Dervişoğlu" anonsu yapıldı.

Ardından Akşener, "Ezelden ebede liderimiz" diye anons edildi.

Tolga Akalın, "Bozkurt Tolga" sloganları eşliğinde salona girdi.

Koray Aydın'ın girişi sırasında "İyi’ler kol kola Koray Aydın’la" sloganı atıldı ve salon en çok alkışı onun girişinde verdi.

Adaylardan Dervişoğlu'nun konuşması uzun sürerken diğer adaylar Akalın ve Aydın'ın salona giriş yaptığı bilgisi verilerek "Hoş geldiniz" denildi.

Bir delege, adayların girişi sırasında "Tek aday istiyoruz, birleşin" diye bağırdı.

Akşener, eşi Tuncer Akşener ve Parti Genel Sekreteri Oktay Vural ile birlikte otururken, adaylar Dervişoğlu ve Aydın aynı sırada hemen yanında yer aldı. Tolga Akalın ise Akşener'e uzak bir noktada oturdu.

Kurultayın divan başkanlığına, oy birliğiyle Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kuleyin seçildi.

Tolga Akalın, diğer adayların bulunduğu sıraya davet edildi ancak mevcut koltukta kalmayı tercih etti.

Kurultayın başlangıcında İYİ Parti'nin kuruluşunu anlatan bir video gösterildi.

Akşener'in videoyu izlerken duygulandığı görüldü.

Video, Akşener görüntüleri ve "Bir gün gitsen bile hatıran yeter" şarkısı ile sona erdi.

Ardından Akşener kürsüye çıktı ve 20 dakikalık bir konuşma yaptıktan sonra salondan ayrıldı.

Kurultay divanından yapılan duyuruda, genel başkan seçilmek için 654 oyun alınması gerektiği, aksi halde ikinci turda da salt çoğunluk aranacağı; üçüncü turda ise en yüksek oy alan adayın kazanacağı belirtildi.

Müsavat Dervişoğlu, kürsüde yaptığı konuşmada, geçmiş dönemdeki siyasi deneyimlerini ve partilerinin yaşadığı süreci detaylı bir şekilde ele aldı.

Dervişoğlu, İYİ Parti'nin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve adaletin tesis edilmesi yolundaki kararlılığını vurgulayarak, "İYİ Parti'nin güneşi asla sönmeyecektir" mesajını verdi.

Dervişoğlu ayrıca, "Çıktığımız yolculuk kolay değildi. Önümüzde ceberut bir iktidar ve ne olduğu belli olmayan ucube bir sistem vardı. İyi'lerin mücadelesi de zaten bu ceberut iktidarla ve ucube sistemle mücadeleydi."

Sadece kongre yapmayacağız, bu kongre ile İYİ Parti'nin yaralarını saracağız.

Biliyorum derdimiz var, biliyorum kırgınlıklarımız var. Birleşmeli ve aşmalıyız.

Türkiye'nin meydanlarında Tayyip Erdoğan'la hesaplaşmak istiyorum. Bana o gücü verin, o desteği verin, benden esirgemeyin" ifadelerini kullandı.

Tolga Akalın ise konuşmasında, İYİ Parti'nin kuruluş ilkelerine ve hedeflerine vurgu yaparak, Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini ifade etti.

Akalın, partisinin milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı kimliğini vurgulayarak, "İYİ Parti, Türkiye'nin makul merkezinde kurulmuş, fevkalade bir siyasi harekettir" dedi.

Akalın, "Erdoğan bir şövalye, bir alp değildir. Erdoğan, bir pusucudur.

Erdoğan, rakipleriyle cesurca mücadele edemez. Erdoğan, ancak muhaliflerine pusu kurarak iktidarını devam ettirebilir.

İYİ Parti'nin milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı kimliğini vurguluyorum.

Güvenlik, özgürlükler, hukuk ve refah gibi önemli konulara dikkat çekiyorum."

İYİ Parti, Türkiye'nin makul merkezinde kurulmuş, fevkalade bir siyasi harekettir" diye konuştu.

Akalın’ın ardından kürsüye gelen Koray Aydın ise, Türkiye'nin son 22 yılda yaşadığı zorluklara vurgu yaptı.

Aydın, ülkenin haktan, hukuktan, adaletten ve özgürlüklerden uzaklaşarak, vatandaşların açlık ve sefaletle mücadele ettiğini ifade etti.

Ayrıca, iktidarın milliyetçiliği ayaklar altına aldığını ve milliyetçileri manipüle ettiğini dile getirdi.

Aydın, cumhuriyetin ikinci yüzyılına tek adam yönetimiyle girildiğini belirtti.

Konuşmasında, iktidarın ülkenin borcunu artırdığını, enflasyonu yükselttiğini ve milleti yoksulluğa sürüklediğini söyleyen Aydın, iktidarın liyakati değil yandaşlığı öne çıkararak gençlerin gelecek hayallerini çaldığını vurguladı.

Ayrıca, iktidarın dış politikayı iç politikanın siyasi malzemesi yaptığını ve ülkeyi birçok büyük beka sorunuyla karşı karşıya bıraktığını dile getirdi.

Aydın, İYİ Parti'nin son seçimlerde aldığı düşük oy oranlarına da değinerek, partinin sarsıldığını belirtti ve bu durumu en az hasarla atlatabilmek için bir durum değerlendirmesi yapılması gerektiğini ifade etti.

Aydın, gençleri ve parti üyelerini daha aktif hale getirerek partiyi yeniden güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Son olarak, Aydın Türkiye'nin kurucu değerlerine ve Cumhuriyet'in temel ilkelerine sahip çıkacaklarını ve İYİ Parti'nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi desteklediğini belirtti.

Ayrıca, gençlere olan inancını ve partiyi gençlere emanet etme kararlılığını vurguladı ve İYİ Parti'nin önündeki zorlukları aşmak için birlik olunması gerektiğini ifade etti.

Son olarak konuşan Günay Kodaz ise: “Biz bu partiyi masa başında kurmadık. İYİ Parti Türkiye'nin umududur. Bugüne kadarki emekleri için Sayın Meral Akşener'e teşekkür ediyorum. Partimizde mutlaka emek, liyakat, bilgi, istişare, çalışkanlık, sözünde durma hakim olmalıdır.

Bu ülkede AKP'nin yaygınlaştırdığı biat kültürüne karşı kurulmuş bir partiyiz. Eleştirdiğimize benzememeliyiz.

Maalesef partimizde birçok farklı ses susturulmuştur. Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım” dedi.

Bu arada kurultayda birden fazla aday olduğu için tüzük çerçevesinde her aday için ayrı oy pusulası kullanılacak.

Buna göre, Koray Aydın sarı, Müsavat Dervişoğlu mavi, Tolga Akalın beyaz ve Günay Kodaz ise kırmızı renkli pusula ile temsil edilecek.

Oy verme işleminin başladığı genel başkanlık seçiminin ardından, genel idare kurulu ve merkez disiplin kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.