ANKARA (AA) MUSA SAMUR Türkiye Ragbi Federasyonu bünyesindeki branşlardan ragbi, beyzbol, softbol ve bayrak futbolu, 2028 Los Angeles Yaz Olimpiyat Oyunları'nın programına girdi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Hindistan'ın Mumbai kentindeki 141. oturumunda beyzbol, softbol ve bayrak futbolunun 2028 Los Angeles Yaz Olimpiyat Oyunları'na dahil edilmesini kararlaştırdı.
Türkiye Ragbi Federasyonunun 8 Haziran'da yapılan olağanüstü genel kurulunda başkanlığa seçilen Nahit Şahin, olimpik 4 branştaki mevcut durum ve hazırlıklar, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fire Ants Bayrak Futbolu Takımı Antrenörü Erkan Mert Yılmaz ise bayrak futboluna ilgi ve oyunun kurallarına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Federasyon yönetimine 4 ay önce seçildiklerini ve vakit geçirmeden çalışmalara başladıklarını dile getiren Nahit Şahin, "Beyzbol, softbol ve bayrak futbolunun olimpik olacağını biliyorduk ve bekliyorduk." dedi.
Federasyonun özellikle bayrak futbolu branşı için hazırlığının olmadığını anlatan Şahin, "Vakit geçirmeden teknik ve eğitim kurullarımızı topladık. Bayrak futbolunda 2024 ve 2028 için olimpiyatları için ne yapabiliriz, nasıl hazırlanabiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz." diye konuştu.
2028 Los Angeles öncesi çok sayıda organizasyona katılacaklarını, Türkiye'de de daha fazla faaliyet düzenleyeceklerini aktaran Şahin, şöyle devam etti:
"Bayrak futbolunda lisanslı sporcumuz yok ancak faaliyet gösteren 30 kulüp var. Ragbide, beyzbolda ve softbolda var. Beyzbol ve softbolda kulüplerimiz var. Softbol branşında bu takımlarımızla Avrupa Şampiyonası'na zaten katılıyorduk. Beyzbolda da Avrupa Şampiyonası seçmelerine katılıyorduk. Şimdi çatıyı biraz daha büyüteceğiz. Bayrak futbolu kulüplerimiz, 7 yıldır kendi aralarında oluşturdukları ligde mücadele ediyor. Bu branştaki sporcularımızı, 2024 yılında lisanslayacağız. Teknik kurulumuzun raporuna göre bayrak futbolu ligini düzenleyip, şampiyonalara başlayıp, milli takımlarımızı oluşturacağız. 2028 Los Angeles öncesi hazır olmamız için kulüpleşmeyi çoğaltmamız, sporcu sayımızı artırmamız gerekiyor."
"Büyüklerimiz de destek olacak"
Olimpik branş sayısının artmasıyla federasyonun yükünün de ağırlaştığına dikkati çeken Şahin, "Sorumluluğumuzun farkındayız. Daha çok çalışacağız, daha iyi olacağız. Türkiye'de başka federasyonda 4 ayrı branşın olimpik olma durumu yok. Sadece bizde böyle bir durum ortaya çıktı. Büyüklerimiz de bize yol çizecek, destek olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun bugüne kadar üniversitelerde bayrak futbolu organizasyonları yaptığını ifade eden Şahin, "Bayrak futbolu, 'korumalı futbol' branşımızın altında branş. Organizasyonları artık biz düzenleyeceğiz, çünkü bayrak futbolu artık olimpik. Faaliyet halindeki kulüplerimizi canlandıracağız. Alt yaş kategorilerini açacağız. Kulüplerimize destek olacağız. Toplar, bayraklar, kemerler yurt dışından geliyor. ArGe çalışması yapıp, neye ihtiyacımız varsa o yönde çalışacağız." diye konuştu.
Federasyon bünyesindeki olimpik branşların 4'e yükseldiğini ama bütçesinin bu yıl için değişemeyeceğini dile getiren Şahin, "Bütçemizin 2023 için değişmesi mümkün değil. 2024 yılı için bakanlığımızın kesinlikle değişiklik yapacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"2028 olimpiyatlarına gitmeyi hedeflemeyen o zaman burada durmayacak." diyen Nahit Şahin, şunları söyledi:
"Olimpiyatlara yeni alınmış branş için çok çalışmak gerekiyor. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için yapacak bir şey yok. Olimpiyat oyunlarına en yakın olduğumuz branş ragbi. Ragbi, beyzbol, softbol ve bayrak futbolunda 2027 yılında Avrupa'da şampiyonluklar yaşamamız durumunda 2028 olimpiyatlarına katılacağız. Softbol ve beyzbol için yurt dışı müsabakalarına katılım başvuruları yapılmamış. Olimpik branşlarımızda 2024 yılında, yaş kategorilerinin hepsinde, Avrupa'daki uluslararası organizasyonlarının tamamına başvurmaya çalışacağız. Sporcularımızı tecrübelendirmemiz lazım."
Bayrak futbolunun "ana mantığı" Amerikan futbolu
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fire Ants Bayrak Futbolu Takımı Antrenörü Erkan Mert Yılmaz ise bayrak futbolunun "ana mantığının" Amerikan futboluyla aynı olduğunu söyledi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesinin bayrak futbolunu olimpiyatlara dahil etmesi haberini uzun yıllardır beklediklerini vurgulayan Yılmaz, "Türkiye'de bayrak futbolu yaklaşık 10 yıldır oynanıyor. Ben 7 yıldır içindeyim, bu kadar zamandır bu güzel haberi bekliyorduk." değerlendirmesinde bulundu.
Amerikan futbolundan farklı olarak bayrak futbolunda darbeden kaçınmak adına oyunu durdurmak için "bele takılan kemerdeki bayrağın çekildiği" bilgisini veren Yılmaz, "Amerikan futbolunda oyunun durması için oyuncunun yere düşmesi gerekirken bayrak futbolunda bayrağın çekilmesi yeterli oluyor. 4 hakkınız var ve rakibin kalesine topu uzattığınızda 6 puan alıyorsunuz. Puan ayrıca ekstra oyunlarla da alınabiliyor." diye konuştu.
Bayrak futboluna ilginin yüksek olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kadın ligi, Türkiye'de 78 senedir, bir federasyona ya da kuruma bağlı olmadan maçlarını oynuyor ve kendi sıralamasını belirliyor. Şu an 10 senelik oyuncular var. Amatörce yürütülen organizasyonlarda aksaklıklar olabiliyor. Kurumsallık sonucunda daha sorunsuz organizasyonlar düzenlenecektir. Sporcularımız haberi coşkuyla karşıladı, yıllardır bekliyorlar. En büyük hayalimiz, milli takımın kurulması ve uluslararası organizasyonlara katılmaktı. Çok kuvvetli bir milli takım çıkaracağımıza inanıyorum çünkü çok uzun süredir idman yapan bir grup var."