Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Hasan Celal Güzel Çocuk Kütüphanesi'nin kapısını 8 yaşında aralayan Berat Koca, 4 yılda 400 kitap okuyarak adeta bir kitap kurdu oldu.

Kütüphanenin ona sağladığı fırsatlar sayesinde önündeki eşitsizlikleri kaldıran Berat, artık hayallerine emin adımlarla ilerliyor.

2016 yılında açılan ve şu anda sayısı 6'ya ulaşan Uygulamalı Çocuk Kütüphaneleri, dezavantajlı bölgelere öncelik vererek çocuklara kitap okuma imkanı sunuyor.

Hasan Celal Güzel Çocuk Kütüphanesi'nin on binlerce üyesinden biri olan 12 yaşındaki Berat Koca, şu anda 539 sayfalık bir kitabı 2 günde bitirebiliyor.

Berat'ın kelime dağarcığı da her geçen gün artıyor ve artık yetişkin kitaplarını da rahatlıkla okuyabiliyor.

Berat, kütüphanenin kendisine sağladığı imkanlar sayesinde kitap kurdu olduğunu ve ilgisinin bilgilere ve farkındalığa dönüştüğünü belirtiyor.

Berat, "Kitaplar bana rehberlik ediyor. Doğru haritayı kullanırsan hazineyi bulursun. Benim için hazine ise başarı. Çocuklar için kitaplar kesinlikle birer haritadır.

Kütüphaneler sayesinde kitaplara ulaşım imkanı buldum ve bu sayede bilime merak saldım.

Bu kütüphane açıldığında tam da ilgimin zirvesindeydim ve bu sayede bilim insanı olma kararı verdim." diyor.

Berat'ın annesi Hatice Koca da insanların kitaba ulaşmada zorluk yaşadığını belirterek, "Bütçe ve imkanlar kitap okumanın önünde engel olabiliyor. Kütüphaneler ise her türlü bilgiye kolayca ulaşabileceğimiz alanlar sunuyor." diyor.

Kütüphaneler 0-12 yaş aralığına hitap ediyor ve on binlerce üyesi bulunuyor. 6 şubeye ulaşan Çocuk Kütüphaneleri'nde çocuklar sadece kitap okumakla kalmıyor, mozaik, müzik, resim kursları, drama çalışmaları ve meslek tanıtımlarına da katılabiliyor.

Kütüphanenin bir diğer öğrencisi Belinay Kaya da kütüphanede kitap okumanın yanı sıra çeşitli kurslar olduğunu ve birçok etkinlik düzenlendiğini ifade ediyor.

Kitap okumanın farklı faydalarına değinen Mir Nafi Ünlü ise kitap okumadan önce pek hayal kuramadığını, kitap okuduktan sonra hayal gücünün geliştiğini ve kitap okumanın konuşmasını da etkilediğini belirtiyor.