Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), 23. Olağan Genel Kurulu'nu İstanbul'da, Türk Eximbank Genel Müdürlüğü'nün konferans salonunda düzenledi.

Genel Kurul'a Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Fatin Rüştü Karakaş, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, TKBB Başkanı Onur Gök ve birçok önemli isim katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada katılım finansın ekonomik avantajlarını vurguladı.

Şimşek, "Katılım finans değer odaklı bir ekonomik faaliyettir ve bu sektörün gelişmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.

Türkiye, bu sektörde dünyaya öncülük edebilir" dedi. Ayrıca sermaye piyasalarının gelişmesi ve fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini belirten Şimşek, sürdürülebilir cari açık ve tek haneli enflasyon hedeflerinin altını çizdi.

BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katılım finans sektörünün son yıllardaki gelişimini anlattı.

Kavcıoğlu, "2002 sonunda 5 katılım finans kuruluşu varken, 2024 Mart itibarıyla bu sayı 9'a yükseldi. 2024'ün ilk 3 ayında sektörün net kârının %9'u katılım finans kuruluşlarından geldi" dedi.

TKBB Başkanı Onur Gök, Türkiye’nin makroekonomik altyapısının güçlü olduğunu ve sürdürülebilir büyüme sağladığını belirtti.

Gök, "Merkez Bankası rezervlerindeki toparlanma ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışları, Türk lirası varlıklara olan talebi artırdı" dedi.

Gök ayrıca, katılım bankalarının Türkiye’nin büyümesine çok yönlü katkıda bulunduğunu ve dijital bankalarla birlikte sektörün büyümeye devam ettiğini söyledi.

"2023 sonu itibarıyla müşteri sayımız 13 milyona ulaştı, aktiflerimiz 2 trilyon TL’ye, sektör payımız %8,7’ye yükseldi" diye ekledi.

Gök, katılım bankalarının sürdürülebilir finansal gelişim kaydetmesi için tüm paydaşlarla işbirliği yapmaya devam edeceklerini ve 2024 yılında ekonominin sağlıklı, sürdürülebilir finansman ve tasarruf yapısını korumak için çalışacaklarını ifade etti.

Ayrıca, OVP kapsamında katılım finans sektörüne ilişkin müstakil bir Katılım Finans Kanunu çalışmalarının önemini vurguladı.

Genel Kurul, katılım finans sektörünün Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlama potansiyelini ve gelecekteki gelişim planlarını tartışarak sona erdi.