CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Sağlık Sistemindeki Sorunları Eleştirdi

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Onaylı Randevu Sistemi’nin devreye girmesiyle birlikte vatandaşların şikayetlerindeki yüzde 165 oranındaki artışın, sağlık sistemindeki temel sorunların bir göstergesi olduğunu belirtti.

Kanko, mevcut hastanelerin yıkılarak şehir hastanelerine yoğunluk verilmesi ve sağlık çalışanlarının yurt dışına göç etmesi gibi sorunlara dikkat çekti.

Kanko, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısında son sıralarda yer aldığını vurguladı.

Türkiye’de bin kişiye 2,2 doktor düşerken, OECD ortalaması 3,7. Hemşire sayısında ise Türkiye, Kolombiya'nın ardından sondan ikinci sırada yer alıyor ve bin kişiye 2,8 hemşire düşüyor. OECD ortalaması ise 9,2.

Kanko, Sağlık Bakanlığı'na yapılan şikayetlerdeki artışın, sağlık politikalarının başarısızlığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Onaylı Randevu Sistemi’nin devreye girmesiyle, bir hafta içinde şikayetlerin yüzde 165 oranında arttığını belirten Kanko, bir önceki haftaya kıyasla yüzde 39 oranında artış olduğunu da ekledi.

Kanko, bu durumun sağlık sisteminin ne kadar yetersiz olduğunu ve vatandaşların mağduriyetini gözler önüne serdiğini söyledi.

Vatandaşların ameliyatlar, röntgen çekimleri, diş ve göz randevuları için aylar, hatta bazen bir yıl sonrasına randevu alabildiğini belirten Kanko, sağlık hizmetlerine erişimin zorlaştığını ve sistemin vatandaşların ihtiyaçlarına yanıt veremediğini söyledi.

Sağlıkta reform adı altında getirilen bu uygulamaların vatandaşların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ve hizmet kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Muhalefet olarak, Sağlık Bakanlığı'na seslenen Kanko, mevcut politikaların gözden geçirilmesini ve vatandaşların sağlık hizmetlerine kolay, hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabilmesi için daha etkili çözümler üretilmesini talep etti.

Kanko, yaşanan aksaklıklar ve artan şikayetlerin ülkemizin sağlık sisteminin zayıf ve yönetilemez hale geldiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Kanko, vatandaşların sağlığı için gerekli reformların acilen yapılması ve mevcut hataların düzeltilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

Sağlık politikalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının vatandaşların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve toplumda büyük bir memnuniyetsizlik oluşturduğunu belirtti.