Baykar'ın geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu Gemisi'ndeki pist koşullarına benzer şekilde gerçekleştirilen ilk Rampa Kalkış Testini başarıyla geçti.

Milli ve özgün olarak Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3’ün test süreci hız kesmeden devam ediyor.

Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren Bayraktar TB3, şimdi de ilk kez denediği Rampa Kalkış Testini başarıyla tamamladı.

Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yapılan testte, Bayraktar TB3 SİHA ilk kez rampadan havalandı.

TCG Anadolu’nun güvertesindeki koşullarla aynı özelliklere sahip, 12 derece eğimli rampada gerçekleştirilen testte Bayraktar TB3 SİHA, dört kez rampadan kalkış yaparak tüm denemelerde başarıya ulaştı.

Bu aşamayla birlikte gemiye çıkmadan önceki test süreci başlamış oldu.

Bayraktar TB3, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde alçak, orta ve yüksek irtifa performans ve sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamladıktan sonra, 22 Mayıs 2024 tarihinde Bayraktar AKINCI TİHA ile birlikte Tekirdağ Çorlu’dan havalandı ve Keşan’a başarılı bir uçuş gerçekleştirdi.

Bundan sonraki testlerine Keşan’da, özel olarak hazırlanmış rampalı pistte devam edecek.

Gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 395 saat 43 dakika havada kalan Bayraktar TB3 SİHA, 20 Aralık 2023’teki uzun uçuş testinde 32 saat havada kalarak 5.700 km yol katetmişti.

26 Mart 2024 tarihinde ise Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile ilk kez uçtu ve bu sistemin entegrasyonunu başarıyla gerçekleştirdi.

Katlanabilir kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilme kabiliyetine sahip olan Bayraktar TB3 SİHA, bu özelliğiyle dünyada bir ilk olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasının planlandığını açıkladı.

Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler, insansız hava araçları açısından önemli bir yenilik oluşturacak.

Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetiyle çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek olan milli SİHA, keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerinde Türkiye’nin caydırıcı gücüne katkı sağlayacak.

Projelerini başlangıçtan bugüne öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılından bu yana İHA Ar-Ge sürecinde gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti.

2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri olan Baykar, 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te sektör ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştirdi.

Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar, imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97.5’ini ihracat kaynaklı olarak gerçekleştirdi.

Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülke ile, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 9 ülke ile ihracat anlaşması imzaladı.