Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Mezitli İlçe Başkanı Av. Ulaş Yılmaz, artan çocuk yoksulluğunun çocuk emeğinin sömürülmesini de artırdığına işaret ederek, “Çıraklık eğitimi adı altında çocuk işçiliği meşrulaştırdı.

Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mezitli İlçe Başkanı Av. Ulaş Yılmaz, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde yaptığı açıklamada çocuk emeğinin sömürülmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nden bir gün önce Adana'da 11 yaşındaki bir çocuk işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğine işaret eden Başkan Yılmaz, “Çocuk işçiler ne yazık ki ucuz emek gücü olarak görülüyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin Ocak 2024’te yayımladığı Çocuk İşçilik Raporu'na göre son 11 yılda en az 671 çocuk çalışırken iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” dedi.

1,5 MİLYON ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRILIYOR

Çocuk yoksulluğunun da arttığına işaret eden Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Artan yoksulluk okul sıralarında olması gereken çocuklarımız çalışmak zorunda bırakılıyor.

Çıraklık eğitimi adı altında çocuk işçiliği meşrulaştırdı. Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında yaklaşık 300 bini 18 yaş altında 1,5 milyon öğrenci çalıştırılıyor.

Son bir yılda MESEM’lerde 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi. En az 9 çocuk da iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir.”

ÇOCUK EMEĞİNİN SÖMÜRÜLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

6 Şubat depremleri sonrası okuldan kopan ve çalışmak zorunda kalan çocukların sayısının da arttığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, “Çocuk işçiliği çocukların eğitim hakkının gasp edilmesine, sağlıklı çevre ve temel özgürlüklerinden mahrum kalmasına neden olmaktadır.

16 yaşından küçük çocukların çalışma yaşamı yerine eğitime yönlendirilmeli ve çocuk emeğinin sömürülmesinin önüne geçilmesi hedef alınmalıdır.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin, ailelerinin mali gücüne bağlı olmadan en iyi eğitimi almaları sağlanmalıdır. Çocuk emeğinin sömürülmesinin önüne geçilmelidir” dedi.