Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, topraklarımızın korunmasının gelecek nesillere bırakılacak en değerli armağan olduğunun altını çizdi.

Bayraktar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Binlerce hatta milyonlarca yılda oluşan toprak, sadece çiftçilerimiz için değil, tüm insanlık ve geleceğimiz için de en değerli hazinemizdir.

Bu bilinçle 7’den 70’e herkes toprağı korumak için elinden geleni yapmalıdır.

Gezegenimizin adeta yaşayan derisi olan, birçok canlıya yaşam alanı sunan toprak, çiftçilerimizin geçimini sağladığı, üzerinde üretimini sürdürdüğü ekmek teknesidir.”

Bayraktar, Türkiye'de toprağın üreticiler açısından taşıdığı önemin dikkate alınarak, 11 Haziran 1945 yılında 'Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiğini hatırlattı.

Bu kanunla, toprağı olmayan ya da yetersiz olan çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlamak ve iş gücünü değerlendirecek ölçüde toprak edinmelerinin amaçlandığını belirtti.

Aynı yıl çıkarılan 4760 sayılı 'Toprak Bayramı Kanunu' ile her yıl 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar gününün 'Toprak Bayramı' olarak kutlandığını ifade etti.

Bayraktar, "Hayatın temel kaynaklarından biri olan toprak üzerindeki baskılar, özellikle nüfus artışı, yanlış kullanım, bilinçsiz sanayileşme gibi etkenlerle yeryüzü ölçeğinde giderek artıyor.

Ülkemiz açısından baktığımızda, maalesef topraklarımızı çok iyi koruduğumuzu söyleyemiyoruz." dedi.

Ülkemizde tarım arazilerinin yıldan yıla azaldığına dikkat çeken Bayraktar, "Son 20 yılda 2,6 milyon hektar tarım arazisini kaybettik. En fazla tarım arazisine sahip Konya, Ankara, Şanlıurfa ve Sivas illerinde son 10 yılda 1,8 milyon dekar azalma yaşandı" diye konuştu.

Tarım arazilerinin korunması amacıyla yapılan çalışmalara rağmen, artan nüfusla beraber kişi başına düşen arazi miktarının azalmaya devam ettiğini belirten Bayraktar, tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılmasının kesinlikle önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, tarım arazilerinin küçülmesi ve parçalanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, "Tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasında, maliyetlerin azaltılmasında, teknolojinin verimli kullanımında tarım arazilerinin büyüklüğü ve bütünlüğü oldukça önemlidir.

Her ne sebeple olursa olsun tarım arazilerinin bölünmesi ve hobi bahçelerinde olduğu gibi büyük araziler arasında yapılaşma oluşturulması doğru değildir." dedi.

Arazilerin parçalanmasının ve bölünmesinin Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında yasak olmasına rağmen, hobi bahçelerinin artmasının denetimlerin yetersizliğini gösterdiğini belirten Bayraktar, bereketli toprakların kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Bu sene Toprak Bayramı ile mübarek Kurban Bayramı'nın aynı güne denk geldiğini hatırlatan Bayraktar, "Bu vesileyle başta kıymetli çiftçilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını kutluyorum. Birlik ve beraberliğimizin daim olduğu bir bayram geçirmenizi diliyorum." diyerek sözlerini noktaladı.