Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde dün başlayan orman yangını kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının 575 hektarlık bir alanı etkilediğini, bu alanın 340 hektarının ormanlık olduğunu belirtti.

Yangın, dün saat 16.05'te Kumköyü yakınlarında bir tarım arazisinde başladı ve rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçradı.

Yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı. Bakan Yumaklı, bugün helikopterle yaptığı incelemenin ardından Çanakkale Savaşları Destanı Tanıtım Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Bakan Yumaklı, “Yangınla alakalı son kontrollerimizi yaptık. Çanakkale-Eceabat yangını kontrol altına alınmıştır.

İlk başladığı andan itibaren 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve yaklaşık 540 personelle mücadele ettik.

Şu an itibariyle 300 araç ve bine yakın personelle yangınla mücadeleye devam ediyoruz.

Etkilenen alan 575 hektar, bunun 340 hektarı ormanlık alan," dedi.

Yangın nedeniyle boşaltılan iki köyün sakinlerinin evlerine dönmesinde engel kalmadığını belirten Bakan, Çanakkale'de önümüzdeki beş gün boyunca yüksek sıcaklık ve rüzgar beklendiğini, çiftçilerin hasat çalışmalarının gündüz saat 11.00'e kadar sınırlandırıldığını açıkladı.

Bakan Yumaklı, vatandaşlara piknik alanlarında ateş yakmamaları konusunda uyarıda bulunarak, “Hali hazırda 4 aktif yangınımız var.

Uşak, Manisa Soma, Balıkesir Ayvalık ve İzmir Çeşme-Karaburun'da yangınlar devam ediyor. Bu yangınların kontrol altına alınması için mücadelemiz sürüyor,” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı, yangınlardan zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlarla ilgili de bilgi verdi. "Sigortası olanlar sigortalarından faydalanacak.

Bunun dışında valilik önderliğinde hasar tespit çalışmaları yapılacak," dedi.

Bakan Yumaklı, yangınlara müdahalede hızlı olunduğunu ve araç konuşlandırmaları ile ekipman kabiliyetlerinin artırıldığını belirterek, “Yangın öncesi, yangın esnası ve yangın sonrası olmak üzere yangınları üç kategoride ele alıyoruz.

Asıl başarıyı yangının çıkmamasında görüyoruz,” dedi.

Bakan, yangınlarla mücadelede katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, "Çanakkale'ye ve ülkemize geçmiş olsun.

Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum,” diyerek konuşmasını sonlandırdı.