Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi Genişletilmiş Oturumu'nda önemli mesajlar verdi.

Erdoğan, zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e daveti için teşekkür etti.

Zirve için belirlenen "Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma Arayışında Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi" temasını son derece isabetli bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında terörizm, İslam ve yabancı düşmanlığı, düzensiz göç, iklim değişikliği, enerji ve gıda güvenliği gibi küresel sorunlara dikkat çekti.

Erdoğan, "Kural temelli uluslararası sistemin sütunlarının sarsılmakta olduğu bir dönemden geçiyoruz. Terörizm, İslam ve yabancı düşmanlığı, düzensiz göç, iklim değişikliği, enerji ve gıda güvenliğiyle tedarik zincirlerindeki aksamalar gibi meydan okumalar, yaşanan jeopolitik sarsıntıların şiddetini artırıyor.

Bunun en son ve acı örneği hepimizin gözleri önünde Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında sergilenmektedir" dedi.

Gazze'deki saldırılarda yaklaşık 40 bin masum insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 90 bin Filistinlinin yaralandığı, 16 binden fazla masum çocuğun altında can verdikleri yıkıntılar, esasen meşruiyetini kaybeden uluslararası sistemin enkazıdır.

Bu yıkıma son vermek için İsrail'in durdurulması ve kalıcı ateşkesi kabul etmeye zorlanması lazım" dedi. Erdoğan, Türkiye olarak uluslararası düzenin zafiyetlerine sürekli dikkat çektiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız, insanı ve insani değerleri merkeze alan girişimci diplomasi anlayışıyla bölgemizde ve ötesinde bir barış kuşağı tesis etmektir" diye konuştu.

Türkiye'nin, terör örgütleri PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DEAŞ dahil, terörizmin farklı biçim ve tezahürleriyle 40 yıldır mücadele ettiğini hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin bu mücadeledeki tecrübesinin uluslararası iş birliğinin önemini gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin, geçici koruma altındaki Suriyeliler de dâhil olmak üzere yaklaşık 4 milyondan fazla yerinden edilmiş insana ev sahipliği yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumun da sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.

İnsani yardımlar, bahsettiğimiz sorunlarla mücadelede temel araçlardan bir diğeridir" dedi.

Erdoğan, Gazze'ye gönderilen yardımların üçte birini Türkiye'nin üstlendiğini ve Afganistan'a da yardım gönderildiğini belirtti.

Türkiye'nin, Asya ile ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflediğini belirten Erdoğan, "Yeniden Asya girişimimizle ata yurdumuz Asya ile ilişkilerimizi her alanda karşılıklı yarar ve ortak öncelikler temelinde güçlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'nin 2013'ten bu yana sahip olduğu diyalog ortaklığı statüsü sayesinde ŞİÖ'nün, Asya ile önemli diyalog kanallarından biri haline geldiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda zirvenin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.