Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu tarafından imzalandı.

Yatırım kapsamında BYD, Türkiye'de yıllık 150 bin kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kuracak.

2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesis, 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

BYD, Türkiye'yi tercih etmesindeki gerekçeyi ise şu şekilde açıkladı: "Türkiye'nin gelişen teknoloji ekosistemi, güçlü tedarikçi tabanı, olağanüstü konumu ve nitelikli iş gücü gibi sahip olduğu eşsiz avantajlar sayesinde, BYD'nin bu yeni üretim tesisine yaptığı yatırım, markanın yerel üretim yeteneklerini daha da geliştirmekte ve lojistik verimliliği artıracaktır.

Bölgede yeni enerji araçlarına yönelik artan talebi karşılayarak Avrupa'daki tüketicilere ulaşmayı hedefliyoruz."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırımla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde lider küresel marka BYD'nin ülkemize yatırım kararı almasından memnuniyet duyuyoruz.

Bu yatırım kararı, Türkiye'nin küresel yatırımlar için cazibe merkezi olma yolunda attığı önemli bir adımdır.

Yeni nesil araçların yüksek yerli katma değerle üretimine yönelik bu yatırım, otomotiv sektörümüze güç katacak."

Kacır, Türkiye'nin otomotiv sektöründe dönüşümün lider ülkesi olma hedefini de vurguladı ve şunları ekledi: "Mevcut üreticilerimizin kapasite artışlarını her daim destekledik.

Bunun yanında, ülkemize yeni marka yatırımları çekmek için de gayretlerimizi artırdık.

BYD'nin yatırım kararı, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz yatırımcı dostu politikaların ve yatırımlara sunduğumuz desteklerin sonucudur."

BYD'nin Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırımı, Türk otomotiv sanayisi için büyük bir kazanç olarak değerlendiriliyor.

Yatırım, Türkiye'nin elektrikli araç üretiminde önemli bir merkez haline gelmesine ve Avrupa pazarına erişimini artırmasına yardımcı olacak.