Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Deprem Bölgesinde Kültür Varlıklarının Yeniden Anlamı” konulu konferans gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü gazeteci Dursun Erkılıç’ın yaptığı konferansa; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Milletvekilleri Asuman Erdoğan, Zeynep Yıldız, İstanbul Milletvekili Av. Serkan Bayram, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Tarım Orman eski Bakan Yardımcısı ve Altındağ eski Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan katıldı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “6 Şubat’ta Türkiye’de asrın felaketi olarak nitelenen ve böyle tespit edilen yıkıcı depremi yaşadık. Rabbim ülkemizi ve tüm insanlığı böyle afetlerden korusun ve kollasın. Yaşadığımız bu yıkıcı depremin yaralarını, istikrarlı hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın meseleyi bizzat takip etmesi ile tüm dünyaya örnek olacak şekilde sarmaya başladık ve sarmaya devam ediyoruz. Kendi vatandaşlarımız her zamanki gibi duyarlılık gösterdi, böylece tüm dünyada insanlık yeniden hatırlandı. İnşallah Gazze için de hatırlanır. Depremde birçok canımızı yitirdik, Engelli vatandaşlarımız var. Devletimiz inşallah tüm mağduriyetlerini gidermeye gayret gösteriyor. Bakanlığımız ilan ettiği gibi yıl sonuna kadar iki yüzü aşkın somut kültür varlıklarımız ayağa kalkacak. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlığımız bu konu da oldukça duyarlılık gösteriyorlar. Allah’ın izniyle tüm dünyanın ve insanlığın medeniyet sembolü olan varlıklarımız onarılacak, esasına uygun olarak yenilenecek. Allah devletimize, milletimize zevâl vermesin, şehitlerimizin ruhu şâd olsun, kimsenin endişesi olmasın. Allah’ın izniyle kültür varlıklarını devlet ve millet el ele vererek ayağa kaldıracağız.”
TAKDİR EDİLECEK BİR PROJE
İstanbul Milletvekili Av. Serkan Bayram konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “ 6 Şubat’ta 11 ilimizde Türkiye’nin en büyük depremlerinden birini yaşadık. Allah bir daha insanlığa böyle bir afet yaşatmasın. Tedbir almalı ve depremi dayanıklı şehirler inşâ etmeliyiz. Bu proje bu anlamda çok büyük taktiri hakkediyor. Kültür varlıklarımızın yeniden inşâsı konusunda büyük bir önem arz ediyor. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Mirasımızı en iyi şekilde korumak hepimizin önemli görevlerimizdendir.”
KÜLTÜR MAHFİLLERİNİN OLUŞMASINA IŞIK TUTACAK
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Konu ile ilgili açıklamasında: Kültür Sanat Muhabirleri Derneğimizin yaptığı çalışmaları çok değerli buluyorum ve İbrahim Gökdemir’i yürekten kutluyorum. Hafızamızı, kimliğimi, kişiliğimizi oluşturan kültürel miraslarımız yok oldu. Bunları yeniden oluştururken ve hayata geçirirken o kültürel iklimi yeniden oluşturmamız gereklidir. Hazırlanan videolar kültür varlıklarımızı tekrar hatırlatacak ve kültür mahfillerinin oluşması için yapılacak çalışmalara ışık tutacak.” İfadelerinde bulundu.
KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ İÇİN FARKINDALIK OLUŞTURACAK
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir konuşmasında şunları ifade etti: “6 Şubat tarihinde ülkemizde 11 ilimizde sonuçları çok ağır olan depremler yaşadık. Devlet ve millet olarak depremin yaralarını sarmak için çaba gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. Deprem sonucunda şehirlerimizle birlikte bu şehirlere can veren kültürel varlıklarımızda ağır hasarlar aldı. Devletimiz her türlü imkanlarını kullanarak şehirlerimizi ve şehirlerle özdeşleşmiş kültürel varlıkları ayağa kaldırmak için harekete geçti. Şehirlere hayat veren kültür varlıklarımızın ve tarihi mekanlarımızın unutulmaması ve bu mekanlarımızı yeniden eski günlerine kavuşuncaya kadar Kültür Sanat Derneği olarak ‘Deprem Bölgesindeki Kültürel Varlıklarımızın Yeniden Anlamı’ projemizi hayata geçiriyoruz.
Hatay, Kilis, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizde; çalışma ekibimiz kültürel varlıklarımızı inceleyerek kısa film haline getirdi. Bu toplantıda ve sonrasında sosyal medyalarda, dijital mecralarda yayınlanmak üzere servis edilecek olan kısa film videoları önemli bir farkındalık oluşturacaktır.”
KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ BİZİM TAPUMUZDUR
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarım Orman eski Bakan yardımcısı ve Altındağ eski Belediye Başkanı Veysel Tiryaki: “Kültür değerlerimiz bizden sonraki nesillerimizi aktaracağımız bir emanettir. Kentlerde huzurlu yaşamamız için kültür değerlerimizi korumamız, fonksiyonlarını devam ettirmemiz ve gelecek nesillere aktarmamız gereklidir. Bana göre kültür varlıklarının korunması, ayağa kaldırılması acil ve önemlidir. Kültürel varlıklarımız bizim tapumuzdur. Deprem bölgesi ile ilgili emek verenlere gönülden teşekkür ediyor, ellerine sağlık diyorum.” Şeklinde konuştu.
YAŞAMAK VE HİSSETMEK GEREKLİ
Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan konuşmasında: “Bana ne söylendiğini ve ne yapıldığını unuturum ama nasıl hissettiğimi hiçbir zaman unutmam. Bugün burada essiz duygular hissettik. Milli değerlerimizi bilmek sadece eğitim ile değil yaşayarak ve hissederek oluyor. Gönül istiyor ki hasar görmüş şehirler ve kültürel yapılar yeniden inşâ edilsin. Bu anlamda şehirleri ayağa kaldırma azmi ile büyük bir çalışma yapılıyor.” İfadelerinde bulundu
BAKANLIĞIMIZ İLK GÜNDEN İTİBAREN TÜM BİRİMLERİ İLE ÇALIŞMAKTA
Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan şöyle konuştu: Bakanlığımız ilk günden itibaren, kültür varlıklarının korunmasıyla ilgili olarak; çok kısa zamanda ihale başlayıp hızlı bir şekilde yürüttü. Birçok camilerimiz ve yedi kalemiz başta olma üzere 200’e yakın eserin korunması ile ilgili çalışmalar yüzde doksan tamamlandı ve devam ediyor. Sadece somut kültürel mirasımız değil, somut olmayan kültürel mirasımızın da korunması için çalışıyoruz.
Konferans bitiminde katılımcılara teşekkür belgesi verildi.