Karþýyaka Belediyesi, geçen yaz Yamanlar Daðýnda meydana gelen orman yangýný nedeniyle binlerce aðaca zarar veren sel ve taþkýn risklerine karþý bir panel düzenledi. Panelin, Slovakya’daki su yönetimi uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
Panelin açılışında konuşan Karþýyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Nefes kadar değerli olan suyun önemini biliyor, yarınları daha yaşanabilir kılmak için bilimi rehber ediniyoruz” dedi. Akademisyen Michal Kravcík’ın katılımıyla su yönetimi konulu panelin, sorunlara çözümler üretmede yol gösterici olacağı vurgulandı.
Geçtiğimiz 15 Ağustos’ta Yamanlar Dağı’nda meydana gelen orman yangını sonucunda, yüzlerce hektarlık alan ve binlerce ağaç alevlere teslim oldu. Bu olaydan sonra ortaya çıkan sel ve taşkın risklerine çözüm aramak amacıyla Karşıyaka Belediyesi harekete geçti. Bu kapsamda, Yuva Derneği’nin katkılarıyla “Su Yönetimi” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Slovakya’dan panele katılan sürdürülebilir su yönetimi uzmanı Michal Kravcík ve haritalama ile peyzaj araştırmacısı Dipl. Eng. Danka Kravciková, deneyimleriyle önemli katkılar sundu.
Panel öncesinde, Slovak akademisyenler, Belediye İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Afet İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte yangın alanında incelemelerde bulundu. Yangından etkilenen alanlarda olası taşkın risklerine karşı alınabilecek önlemler değerlendirildi.
Karşıyaka Belediyesi Sıfır Karbon Noktası’nda gerçekleştirilen Su Yönetimi panelinde, İzmir’de su tutma stratejilerini hayata geçirmek için uygulanabilir doğa temelli yaklaşımlar ele alındı. Bu yaklaşımlar, yaşanabilir bir çevre için önemli bir adım olarak görülüyor.
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, panelin açılışında şu ifadelere yer verdi: “Yangın, Karşıyaka’nın en önemli doğal alanlarından birini tahrip etti. Biz doğa ile kentlerin birlikte varlığının önemini bir kez daha hatırladık. Bitki örtüsünün tahribatı sonucunda, yoğun yağışlarda Karşıyaka sel riskiyle karşı karşıya.”
Ünsal, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ile birlikte gerekli önlemlerin alınması için iş birliği içinde çalışmalara devam ettiklerini vurguladı. Kentte, İzmir’in iklimine uygun bitkiler kullanıldığı ve parklarındaki otomatik sulama sistemleriyle suyun daha verimli kullanıldığı belirtildi. Ünsal, “Bu panelin Karşıyaka ve İzmir için daha sürdürülebilir bir gelecek adına önemli bir adım olacağına inanıyorum” dedi.
Akademisyen Michal Kravcík ise, su yönetiminin bütüncül olarak ele alınması gerektiğini belirtti. Slovakya’nın normalde su kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu ama son yüz yılda 15 milyar ton su kaybedildiğini söyledi. Kravcík, su döngüsünün korunması için çeşitli yöntemler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Panelin bir diğer önemli konuşmasını ise İzenerji Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saadet Çağlın yaptı. Çağlın, su yönetiminin iklim değişikliği ile mücadelede en kritik faaliyet alanlarından biri olduğunu belirtti ve doğa ile uyumlu stratejilerin önemine dikkat çekti.
Panelde, “Yerel Organizasyon Sunumları” başlıklı oturumda İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Ferit Çağlar, taşkın yönetimi konusunda sunum gerçekleştirirken; Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, orman yangınlarının erozyon ve sel üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
“Su Tutma Peyzajlarını Anlamak” oturumunda Michal Kravcík ve Danka Kravciková, su tutmanın temel ilkeleri ve iklim değişikliğine uyum için doğa temelli çözümler üzerinde durdu. Panelin sonunda, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi akademisyenleri, gruplar halinde çalışmalar yaparak İzmir’de su yönetimi stratejilerinin planlaması için detaylı değerlendirmeler gerçekleştirdi.
Sonuç olarak, ortak akılla geliştirilen bu öneriler, gelecekte benzer sorunlarla mücadelede önemli bir yol haritası oluşturacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı