Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Ahmet Aras, "Dirençli kent sadece günümüzdeki sorunları çözmek anlamında değil, aynı zamanda kentleri geleceğe hazırlamak anlamında da kullanılıyor. Biz Muğla'da bunlar ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz," dedi.

6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi, TBB koordinasyonunda "Sürdürülebilir Güçlü Gelecek" temasıyla Ankara'da başladı. TBB hizmet binasında gerçekleştirilen kongrede, afet riskleri, dirençlilik ve iklim değişikliği gibi konular ele alınarak kentlerde dirençliliğin artırılmasına katkı sağlamak amaçlanıyor. Kongre, afet yaşamış ya da yaşamayabilecek büyükşehir ve il belediye başkanlarının katıldığı "Sürdürülebilir Dirençli Gelecek" paneliyle devam etti. Panelde Ahmet Aras'ın yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de yer aldı.

Başkan Aras: “Orman Yangınlarında Bizden İstenilen Tüm İhtiyaçları Karşılıyoruz”

Kongrede konuşan Ahmet Aras, 2021 yılında orman yangınları ile mücadele ettiklerini, Muğla'nın orman varlığının yaklaşık yüzde 10'unu kaybettiklerini belirtti. Muğla'nın Türkiye'deki orman varlığı en yüksek 3 ilden biri olduğunu ifade eden Aras, Muğla'nın Akdeniz'deki konumu dolayısıyla iklim krizinden en fazla etkilenen iller arasında yer aldığını vurguladı. "2021 yılındaki yangınların bir nedeni de oldukça kuru bir hava, sıcak ve dengesiz rüzgarlardı," diyen Aras, büyükşehir belediyelerinin orman yangınlarında görev ve yetki sahibi olmadığını, bu konudaki sorumluluğun Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait olduğunu açıkladı.

Aras, "Bakanlık bizden ne istiyorsa her konuda destek oluyoruz. İtfaiyemizi orman yangınına müdahale edecek şekilde donattık. Ayrıca halkımızın kolektif bir şekilde bu çalışmalara katılması için mahalle afet gönüllüleri uygulamasını başlattık," diye ekledi. Yangın zamanı için acil yardım konteynerleri ve su tankerleri hazırlandığını da belirtti.

Başkan Aras: “Kentleşme Hızlanıyor, Dirençli Şehirler İçin Sosyal Eşitsizlikleri de Çözelim”

Ahmet Aras kentleşmenin hızlandığını ve bunun birçok sorunu beraberinde getirdiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler'in açıklamasına göre 2050 yılında toplumun yüzde 68'inin kentlere taşınacağını belirten Aras, bu yüzden gerekli önlemleri alarak dirençli kent oluşturma konusunda çalışmaları sürdüreceklerini aktardı. "Muğla'nın yüzde 68'ine maden arama ruhsatı verilmiş durumda. Doğamızı korumak için doğal afetlerin yanı sıra maden sahalarına karşı da mücadele ediyoruz," diyen Aras, sosyal eşitsizliklerin giderilmesinin önemine dikkat çekti.

Başkan Aras: “Kent Vergisi Çıkarılmalı”

Turizm ile ilgili en büyük problemin dengesiz bir nüfus olduğunu belirten Başkan Aras, "Yaz döneminde yurtiçinden ve yurtdışından 7-8 milyon civarında turist ağırlıyoruz. Bunun su, kanalizasyon, doğal kaynaklar ve trafik üzerindeki yükü ortada. Bu yükü azaltmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi vatandaşlarımızın konforu için kullanılan her şeyi turistler de kullanıyor ama bunun karşılığında bir kuruş gelmiyor. Kent vergisi çıkarılması için çalışmalarımızı sunduk," dedi.

Başkan Aras: “Dirençli Kent Hedefi için MUPA'dan Faydalanacağız”

Aras, "Dirençli kentler olarak her kentin kendi dinamiği var; bizim dinamiğimiz tarım, turizm, kıyılar ve kentimizin tarihi doğal güzellikleri. Planlama, her şeyin başı. Biz de Muğla Planlama Ajansı'nı kurduk. Planlama ajansı üzerinden veri topluyoruz ve o verileri işliyoruz. Bunu karar destek mekanizmalarına ve politikalara çeviriyoruz. Dirençli kent vizyonu için de MUPA'nın çalışmalarından faydalanacağız," ifadelerini kullandı.

Başkan Aras: “Muğla'da Yaşanan Su Sorununu Denizden Arıtma Yöntemiyle Çözeceğiz”

Finansman desteğinin çok önemli olduğunu kaydeden Ahmet Aras, "Muğla'da yaşanan su sorununu denizden arıtma yöntemiyle çözeceğiz. İlk planda günlük 21 metreküplük üretim yapabilecek bir tesis kuracağız. Üniteler halinde bir tesis olacağı için önümüzdeki süreçte kapasitesini artırabiliyoruz. Ayrıca patlayan tüm boru hatlarını da değiştiriyoruz. Yaklaşık 270 milyon liralık bir boru alımı gerçekleştirdik. 2011 yılında yapılan hatlar, mevcut nüfusun su ihtiyacını karşılamak için gerekli olan basınca dayanacak kapasiteye sahip değil. Bunu da çözüyoruz. Ayrıca yaptığımız arıtma tesislerinin hepsine geri dönüşüm mekanizmaları yerleştiriyoruz. Bu mekanizmayla gri suyu birçok alanda kullanıyoruz. Bizim suyumuz artık kritik seviyede, tüm ihtimalleri değerlendirmeliyiz," diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı