Gaziemir Belediyesi, çevre bilinci ve geri dönüşüm alışkanlıklarını kazandırmak amacıyla, "İklimi değil, kendini değiştir" sloganıyla 24 okulda düzenlediği Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Eğitimi'ne 4.341 öğrenci katıldı. Belediyenin bu girişimi, sıfır atık sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Eğitimler sayesinde toplumda geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Gaziemir Belediyesi’nin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Dizman Kayar tarafından verilen eğitimlerde, öğrencilere öncelikle geri dönüşüm temalı kısa filmler izletiliyor. Daha sonrasında yapılan sunumlarla öğrencilere geri dönüşümün önemi, geri dönüştürülebilen maddeler ve atıkların geri dönüştürülmesi için nelerin yapılması gerektiği detaylı bir şekilde aktarılıyor. Ayrıca bu atıkların doğaya olan zararları ve geri dönüşümün hem doğaya hem de ekonomiye sağladığı faydalar ele alınıyor.

Derya Dizman Kayar, geri dönüşüm konusunda yapılan çalışmaları anlatırken, plastik, metal, kompozit, kağıt ürünleri ve cam gibi atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasının önemine vurgu yaptı. Geri dönüştürülebilir atıkların ayrı toplanması için Gaziemir’in dört bir yanına geri dönüşüm atık kutuları yerleştirildiğini belirten Kayar, ayrıca belediyenin mobil atık getirme merkezleri ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hakkında bilgi verdi. Kayar, "Biz atıklarımızı kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakarak 1 milyon 600 bin kilometrekarelik çöp adaları oluşturduk. Doğaya bıraktığımız atıklar, toplanarak çöp dağları oluşturuyor. Bu sebeple son 30 yılda 700 tür canlının nesli tükendi. Geri dönüştürülebilen atıkları kaynağında ayırarak ekonomiye kazandırmamız çok önemli," ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği ve kontrolsüz atık çıkışının, fosil yakıtlar ve yoğun sanayileşme ile bağlantılı olduğunun altını çizen Kayar, yanlış tarım faaliyetlerinin de iklim değişikliğine sebep olan temel faktörler arasında yer aldığını açıkladı. Dünyada küresel ısınma sonucu yaşanan felaketlerin, yağış düzensizliği ile ilişkili olduğunu belirten Kayar, yağış oranlarındaki düşüş ve kuraklığın Türkiye ve dünyayı tehdit ettiğini dile getirdi. 2050 yılına kadar 216 milyon insanın göç etmesinin beklendiğini de ekleyerek, bireysel adımlarla iklim değişikliğini yavaşlatmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Kayar, enerji dostu, çok kullanımlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca plastik torbalar yerine bez torbalar kullanılması, daha az su ve enerji tüketen yöntemlerin tercih edilmesi ve güneş ile rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini belirtti. Taşıma araçlarının kullanımını azaltarak toplu taşımayı ve bisiklet kullanımını tercih etmenin de küresel ısınmanın yavaşlatılmasına katkı sağlayacağının altını çizdi.