İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 20. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Ödülleri takdim eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in tarihi ve kültürel mirasına, bu dönemde her zamankinden daha fazla sahip çıkacaklarını vurguladı. Başkan Tugay, kent merkezindeki Bıçakçı Han, Yıldız Sineması ve Emniyet Oteli gibi önemli tarihi yapıları restore ederek kültür ve sanat merkezlerine dönüştüreceklerini açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan çalışmaların özendirilmesi, koruma bilincinin yaygınlaştırılması ve olumlu örneklerin çoğalması amacıyla 20. kez Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri'ni düzenledi. Törende konuşan Başkan Tugay, kentin tarihi yapılarının yeniden kazandırılması için büyük yatırımlar yaptıklarını, Kemeraltı, Basmane ve Kadifekale gibi alanlarda da düzenlemeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, Smyrna Antik Tiyatrosu'nun kazı çalışmalarının hızlandırıldığını ifade etti.
“UNESCO Dünya Miras Listesi için önemli adımlar atıyoruz”
Başkan Tugay, İzmir’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi için önemli adımlar attıklarını da dile getirdi. Kemeraltı bölgesini İzmir Planlama Ajansı bünyesinde kurulan Kemeraltı Araştırma Grubu ile destekleyerek kalıcı liste için hazırlık yaptıklarını söyledi. Basmane çevresinde sokak sağlıklaştırma çalışmaları yürütüldüğünü ifade eden Tugay, envanterini oluşturdukları atıl durumdaki alanları da mahalle ihtiyaçlarına uygun biçimde yeniden düzenlediklerini belirtti.
“İzmir’i Türkiye’nin en başarılı şehri yapmak istiyoruz”
Kültürel mirasın değerinin İzmir halkı tarafından daha fazla anlaşılmasını sağlamanın önemli bir görev olduğunu belirten Tugay, “Bugüne kadar sağlanan her kaynağı 5’e, 10’a, 20’ye katlayarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu ödül programının 20. yılını kutlamak kent için büyük bir onur. İzmir’i kültürel ve tarihi miras koruma, geliştirme, yenileme, restore etme konularında Türkiye’nin en başarılı şehri yapmak istiyoruz” dedi.
“İzmir, dünya tarihinin akışına yön verdi”
İzmir’in birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve dünya tarihinin akışına yön verdiğini vurgulayan Tugay, “Binlerce yıl önce sanata, bilime, felsefeye ve mimariye öncülük eden bir şehir. İzmir, insanların ortak kültür tarihinde zenginlik katmış bir yerdir. Kemeraltı, Levanten köşkleri, tarihi Rum evleri gibi pek çok örnek, bu kültürlerin birleşimidir” ifadelerini kullandı.
“Ülkemizde bir başka örneği yok”
Tören, Tire Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ödül Komitesi ve Seçici Kurul üyelerinin tanıtıldığı törende, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Hasibe Velibeyoğlu da bir konuşma yaptı. Velibeyoğlu, kültürel varlıkların korunması ve yaşatılması konusundaki önemleri vurguladı. Bu yıl İzmir il sınırları içerisinden gelen 62 başvuru değerlendirildi. Özel olarak oluşturulan "Korumada Süreklilik Ödülü", ilk 10 yılda ödül almış yapılar arasından sürdürülebilir koruma ve yaşatma gösterenler için verildi.
Okul projelerine teşekkür ve teşvik
2024 yılı itibarıyla “Tarihine Sahip Çıkan Okul Projelerinin Onurlandırılması” başlığı da eklendi. Bu kapsamda, genç nesillerin kültürel mirasa olan ilgisini arttırmak ve katılımlarını teşvik etmek amacıyla eğitim projeleri ile bilinçlendirme çalışmalarına teşekkür ve teşvik belgeleri verildi. 20. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri töreninde, İzmir’in mirasına sahip çıkan çeşitli çalışmalar sergilendi.
20. Yıl Jüri Özel Ödülleri
Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması kategorisinde İzmir’in tarihine emek veren iki usta Feti Pamukoğlu ve Ozan Özdemir, Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu ödüller, kültürel mirasla ilgili duyarlılığı artırıyor ve yeni nesillerin kültürel bilincine katkı sağlıyor. Türkiye’de bir ilk olan bu ödüller, 2021 yılında Europa Nostra Ödülleri’nden “Eğitim, Öğretim ve Bilinçlendirme” dalında jüri özel ödülü almıştı.
Seçici Kurul ve değerlendirmeler
Seçici Kurul başkanlığını Dr. Gülsün Tanyeli yürütürken; Dr. Gül Pulhan, Prof. Dr. Turgay Kerem Koramaz, Dr. Ertan Daş, Doç. Dr. Ayşegül Altonörs Çırak ve Dr. Umut Devrim Tunca gibi önemli isimler asil üyeler arasında yer aldı. Yedek Seçici Kurul ise Dr. Funda Gençer, Dr. Burak Aslan, Dr. E. Duygu Kahraman ve Settar Tarman’dan oluştu.
Ödül alan çalışmalar arasında, tarihi yapılar için önemli onarımlar, geleneksel zanaatların yaşatılması ve kültürel mirasın korunması alanında gerçekleştirilen projeler öne çıkıyor. Törende verilen ödüller, sadece geçmişin izini korumakla kalmayıp, aynı zamanda İzmir’in kimliğine değer katmakta ve gelecek kuşaklara ilham vermektedir.