Ege Üniversitesi Rektörü ve Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye'de tarımsal öğretimin başlamasının 179. yıl dönümü dolayısıyla Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) tarafından düzenlenen Tarım Bayramı etkinliğinde konferans verdi.

Malatya ziyareti çerçevesinde Malatya Valisi Seddar Yavuz ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat’ı makamlarında ziyaret eden Rektör Budak, sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’a ait fotoğrafların ve kişisel eşyaların sergilendiği "Turgut Özal Müzesi"ni de gezerek incelemelerde bulundu.

Türkiye'de tarımsal öğretimin 179. yıl dönümü sebebiyle MTÜ Battalgazi Konferans Salonunda düzenlenen Tarım Bayramı etkinliğine katılan Prof. Dr. Budak, tarımın önemini vurgulayan bir sunum gerçekleştirdi. Programa; MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya İl Protokolü, MTÜ Ziraat Fakültesi yönetimi, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte "Tarımın Genel Görünümü" konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Budak, tarımın gerçekleştirilebilmesi için toprak, su ve tohumun vazgeçilmez unsurlar olduğunu belirtti. Türkiye'nin toprak verimliliğinin orta düzeyde olduğunu ifade eden Budak, Anadolu topraklarının tarımsal üretim açısından tarihi önemine vurgu yaptı. Ziraat Fakülteleri ve Tarım Bakanlığı'nın ülke genelinde toprak ıslahı üzerine çeşitli AR-GE projeleri yürüttüğünü aktardı.

Suyun tarımdaki kritik rolüne dikkat çeken Budak, Türkiye'nin su kaynakları açısından yeterli olmadığını, yıllık yağış miktarının düşüşünün tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattığını dile getirdi. Devletin su kaynaklarına yönelik yatırımlara özel önem verdiğini söyleyen Budak, Türkiye'deki sulanabilir alan miktarının yüzde 81,9'a ulaştığını kaydetti.

“Tohum, uluslararası arenada stratejik bir üründür”

Tohumun, tarımsal üretimin verimliliği ve kalitesini belirleyen en temel unsur olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Budak, Türkiye’nin bu alanda önemli mesafeler kat ettiğini ve özellikle buğday, çeltik gibi stratejik ürünlerde yeterli seviyeye ulaştığını belirtti. Ayrıca iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri hakkında konuştu ve çiftçilerin, iklim değişikliğinden kaynaklı zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

“Artan dünya nüfusunun sağlıklı beslenmesi tarımsal üretime bağlıdır”

Prof. Dr. Budak, dünya nüfusunun artışının sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyi gerektirdiğini dile getirdi. Sağlıklı gıda talebinin artmasının, tarımsal üretimin artırılması ile mümkün olacağını belirten Budak, Covid-19 pandemisi sonrası zengin ailelerin tarıma yatırım yapma eğiliminde olduklarını kaydetti.

“Koruyucu hekimlik, tarım ve gıdadan geçer”

Prof. Dr. Budak, sağlık ve tarım arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, sağlıklı gıda üretiminin teşvik edilmesinin sağlık harcamalarını azaltacağını savundu. Gelişmiş ülkelerin sağlık harcamalarını azaltmak amacıyla tarım politikalarına önem verdiğini belirtti.

“Topraklarımızın kıymetini bilelim”

Son olarak toprakların değerine vurgu yapan Budak, bilgiye dayalı üretimin önemini dile getirerek, yerel ve ulusal ölçekte tarım politikaları geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin tarım potansiyelinin artırılması için bilim ışığında çalışmalar yapılması çağrısında bulundu. Etkinlik, MTÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli'nin EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'a hediye takdim etmesiyle sona erdi.