Derin Beyin Stimülasyonu Derneği 1. Kongresi, alanında uzman isimleri bir araya getirerek, beyin pili olarak bilinen Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) konusunu masaya yatırdı. Kongre, 3-5 Ocak 2023 tarihlerinde İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Kongrenin açılışında Ulusal Derin Beyin Stimülasyonu Derneği Başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi Rektörü, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersoy Kocabıyçak, derin beyin stimülasyonu alanındaki yeni gelişmeleri aktardı. Prof. Dr. Kocabıyçak, kongrenin oldukça verimli geçtiğini belirtti.
Kongreye, derin beyin stimülasyonu ameliyatlarının öncülerinden biri olan Uluslararası DBS Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdelhamid Benazzouz ile birlikte Maastricht Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı, Derin Beyin Stimülasyonu Dergisi Editörü Prof. Dr. Yasin Temel ve Fransa'dan katılan Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Elena Moro da katıldı. Bu etkinlik, Parkinson, tremor, epilepsi, distoni, obsesif kompulsif bozukluk, Tourette Sendromu ve ağır depresyon gibi birçok farklı hastalıklarda beyin pilinin etkinliğini ve tedavi sürecindeki etkilerini tartışmak amacıyla düzenlendi.
Prof. Dr. Abdelhamid Benazzouz, İstanbul'da bulunmaktan ve kongreye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Benazzouz, Uluslararası DBS Derneği'nin çalışmaları hakkında bilgi verirken, Parkinson hastalarında sağlanan belirgin faydaya dikkat çekti. Ayrıca, günümüzde esansiyel tremor, distoni, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyon hastalarında derin beyin stimülasyonunun başarılı sonuçlar verdiğini vurguladı. Türkiye'deki beyin cerrahlarının Parkinson hastalarına uygulanan derin beyin stimülasyonu ameliyatlarında gösterdiği başarıları da değerlendirdi.
Derin Beyin Stimülasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersoy Kocabıyçak, kongrede DBS'in hangi endikasyonlarda kullanıldığını ve sonuçlarının güncel değerlendirmelerini sundu. Kocabıyçak, derin beyin stimülasyonu uygulamalarının çok disiplinli bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Kendi alanında çeşitli branşlardan uzmanların bir araya geldiği bu yöntem, hastaların tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Prof. Dr. Kocabıyçak, derin beyin stimülasyonu uygulamalarının öncelikle Parkinson hastalığında kullanıldığını belirtti. Bunun yanı sıra, el titremeleri (tremor) ve distoni gibi durumlarda da etkili olduğunu vurguladı. Epilepsi ve bazı psikiyatrik hastalıklarda da kullanılabilen DBS, obsesif kompulsif bozukluk ve Tourette Sendromu gibi nörolojik rahatsızlıklardaki tedavi alternatifleri arasında yer alıyor. Kocabıyçak, derin beyin stimülasyonunun ağır depresyon vakalarında da yararlı bir tedavi yöntemi olduğunu sözlerine ekledi.
Böylece, Derin Beyin Stimülasyonu Derneği 1. Kongresi, beyin pili tedavi yöntemleriyle ilgili güncel bilgilerin paylaşımı, multidisipliner bir yaklaşımın geliştirilmesi ve bu alandaki yeniliklerin tartışılması açısından önemli bir platform oluşturdu. Kongre, bilim insanları ve hekimler için önemli bir bilgi alışverişi fırsatı sundu.