Mihail Bulgakov'un İnsana Dönüşen Bir Köpeğin Hikayesini Anlattığı Köpek Kalbi, Yazılışının 100. Yılında Şehir Tiyatrolarında
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, ünlü yazar Mihail Bulgakov’un eseri olan Köpek Kalbi oyununu seyirciyle buluşturuyor. Mustafa Kemal Yılmaz tarafından çevrilen ve Onur Demircan tarafından uyarlanan bu oyun, 22 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 20.30’da Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde ilk gösterimini gerçekleştirecek.
Oyun, 1924 yılı Sovyet Rusya’sının karanlık atmosferinde geçiyor. Profesör Preobrajenski, toplumsal düzenin ve bürokrasinin kıskacında insan beyni ve gençleşme üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu süreçte, dünya çapında tanınmasını sağlayan bir teknik geliştirmeyi başarmıştır. Yeni bir deney yapmak üzere sokak köpeği Şarik’e, bir insandan alınan hipofiz ve testislerin naklini gerçekleştirir. Fakat bu operasyon sonrasında beklenmedik dönüşümler meydana gelir ve Şarik, insana dönüşmeye başlamaktadır. Bu değişim, Profesör Preobrajenski’nin evinde yeni kuralların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Köpek Kalbi, toplum mühendisliği, çürümüş bürokrasi ve sınıf savaşları üzerinden insanı insana yapan unsurları sorgulamaktadır.
Yönetmen Onur Demircan oyun hakkında, Köpek Kalbinin yazılması üzerinden geçen yüz yılın ardından hâlâ geçerliliğini koruduğunu vurgulayarak, Mihail Bulgakov, köpek kalbi romanını 1925 yılında tamamladığında, eser Sovyet rejimi tarafından sansürlenip, yayınlanmadan yasaklandı. Devletin yeni sahipleri, eski düzenin elitleri ile yeni sistemin oluşturduğu insan arasındaki sınıf, iktidar ve kültürel mücadelenin hicvedilmesi sakıncalı bulundu. Romanı yasaklayan rejimler çoktan tarihe gömüldü. Ancak sokak köpeği Şarik ve Profesör Preobrajenski’nin mücadelesi, zamansız bir inatla dünya genelinde varlığını sürdürüyor, şeklinde bir yorumda bulundu.
Demircan, romanın sonuna kadar sadece korkutucu ama komik bir dönüşüm hikayesi okuduğunuzu sanacağınızı fakat kitabın kapağını kapattığınızda yalnızca bir sorunun belirdiğini belirtiyor: Nasıl sağlanır bu toplumsal barış? Toplumu oluşturan grupları birbirine düşürmek için neden bir kıvılcım yeter? Farklı gruplar nasıl bir arada yaşayabilir? Oyundaki iki ana karakter Şarikov ve Profesör Preobrajenski neden asla anlaşamazlar? şeklindeki sorularla izleyiciyi düşünmeye davet ediyor.
Oyun, bu sorulara kesin bir yanıt vermeyip, tedirgin edici soruların kökenine bir bakış atmayı hedefliyor. Bunun yanında, hicvederek ve karanlık bir yerden gülünç bir hale getirerek modern bir Frankenstein masalı anlatmaya çalışacak. Oyun dramaturgisi Bağak Erzi, müzik Emrah Can Yaylı, dekor tasarımı Barış Dinçel, kostüm tasarımı Gamze Kuş, ışık tasarımı Osman Aktan, efekt tasarımı Özgür Yaşar İşler, maske tasarımı Ayten Öğütçü, hareket düzeni Senem Oluz ve fotoğraflarını Sadi Ayan’ın çektiği oyunda Ali Gökmen Altuğ, Caner Çandarlık, İrem Arslan ve Onur Şirin gibi oyuncular sahne alıyor.
Köpek Kalbi, 22-25 Ocak ve 29 Ocak-1 Şubat 2025 tarihleri arasında Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde sahnelenecektir.