Doğum süreci, sancıların belirli aralıklarla geldiği ve sürekliliği olan bir doğum sancısı ile tanımlanır. Bu sancıların sıklığı, kişinin durumuna göre değişiklik gösterirken, sancının geldiği anlarda tamamen rahatlama hissi doğmaktadır. Hiç ara vermeyen ağrılar genelde doğum sancısı olarak değerlendirilmez. Doğum sancısının şiddeti genellikle 10 dakika, 2 dakika gibi aralıklarla gelir ve bu durumda evde durmak, rahatlamak açısından tercih edilebilir.
Doğum ağrısını evde ne kadar çekmeli?
Ağrılarınız 5 dakikaya düştüğünde, su gelişi veya kanama gibi durumlar yoksa evde beklemek uygundur. Ev ortamında doğum sancısı çekmek, sık duş alabilmek ve dinlenebilmek açısından daha konforlu bir seçenek sunmaktadır.
Hangi durumlarda hastaneye başvurmalıyım?
Su gelmesi, vajinal kanama ya da bebek hareketlerini hissetmeme durumlarında mutlaka hastaneye gitmek gerekmektedir. Su gelir gelmez doğum başlamasa da, bazen göbek kordonunun sıkışması gibi durumlar bebekte sıkıntıya yol açabilir. Özellikle aktif bir şekilde kırmızı kanama varsa, acil olarak hastaneye gitmelisiniz.
Normal doğum için aç kalmalı mıyım?
Hayır, normal doğum sürecinde aç kalmanız gerekmemektedir. Ancak ağır ve katı gıdalar bulantı yapabileceğinden ve acil sezaryen durumu söz konusu olursa anestezi riski taşıdığından, daha çok sıvı ve hafif gıdalar tercih edilmelidir.
Doğum esnasında rahatlayabileceğim yöntemler var mı?
Yürümek, çömelmek, pilates topu üzerinde zıplamak ve duş almak doğum sürecindeki rahatlamanızı sağlayabilen yöntemler arasındadır.
Su kesesi açıldığında ne kadar devam eder? Kanama normal midir?
Doğumda su keseniz açıldığında, su gelişi doğum gerçekleştirilene kadar devam eder. Su miktarının az ya da çok olması önemli değildir; korkulmamalıdır. Rahim ağzının açılması sırasında az miktarda kanama olması normaldir. Ancak yoğun kanama varsa dikkat edilmesi gereken bir durum olabilir.
Doğum masasına ne zaman geçeceğim, kaç cm açıldığımda doğum yaparım?
Rahim ağzı açıklığınız 10 cm'ye ulaştığında tam açılmış sayılırsınız ve genellikle bu durumda doğum masasına alınırsınız. Ancak bazı durumlarda bebek başı yukarıda olduğundan, yatakta da takibe devam edilebilir. Ayrıca tıbbi nedenlerden dolayı (kanamanın artışı gibi) doğum masasında daha uzun süre kalmanız da gerekebilir.
Bebeğimin kordonunu ne zaman keseceksiniz ve ten tene temas olacak mı?
Eğer bebeğiniz hemen ağlarsa ve sağlık problemi yoksa, bebekle ten tene temas sağlanabilir. Göbek kordonu eşi ayrılana kadar beklenir ve ardından kesilebilir. Ancak eğer bebekte ağlamama veya morarma gibi durumlar yaşanıyorsa, acil müdahale gerekeceğinden kordon hızlıca kesilebilir.
Doğumdan sonra ne zaman bebeğimi emzirebilirim?
Bebeğinizi hemen emzirebilirsiniz. Hatta bebeğinizin durumu uygunsa, doğumdan önce kordon kesilmeden de emzirmeye başlanabilir.
Doğumdan sonra ne zaman ayağa kalkabilirim?
İlk iki saatte rahatlıkla ayağa kalkabilirsiniz. Doğum masasından kalktıktan sonra odanıza kadar bile yürüyebilirsiniz. Ancak doğum anında yaşanan kan kaybı ve yorgunluk sebebiyle ilk kalkışta baş dönmesi veya bayılma yaşanabilir. Bu nedenle ilk kalkışı doğum hemşireniz eşliğinde yapmanız uygundur.
Normal doğumdan sonra ne zaman eve gidebilirim?
Sizde ve bebeğinizde herhangi bir sorun yoksa, 24 saat sonra hastaneden taburcu olabilirsiniz.
Dikişlerim ne zaman düşer ya da alınır?
Genellikle doğum için atılan dikişler üç hafta içinde kendiliğinden düşmekte ve bu dikişlerin alınması gerekmez.
Dikişlerimi ne ile temizleyebilirim?
Bol su ile yıkamak genelde yeterlidir. Ancak bazı durumlarda doktorunuz size özel bir solüsyon verebilir.