Osmangazi’de İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü
Osmangazi Belediyesi, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 104’üncü yıl dönümünde milli şair Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi. Program, milletimizin bağımsızlık ruhunu dizelere döken Mehmet Akif Ersoy’un hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla gerçekleştirildi. Anma etkinliği, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşma yapan Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan, Mehmet Akif’in milli mücadele dönemindeki önemine vurgu yaptı. Karaaslan, Akif’i daha iyi tanıyıp anlamak için yaptığı konuşmada, “Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele’nin en önemli isimlerinden bir tanesidir. Yazmış olduğu İstiklal Marşı ile milletin birlik ve bütünlüğüne, düşmana karşı savaşma motivasyonuna büyük oranda etkide bulunmuştur” ifadelerini kullandı.
Karaaslan, konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde yapılan milli mücadelenin yanında, Mehmet Akif’in de toplumu örgütleyen ve mücadele aşkı aşılayan manevi bir lider olduğunu belirtti. Akif’in şiirlerinin günümüzde de milli ve manevi değerler açısından etkisini sürdürdüğünü ifade etti.
İstiklal Marşı Yazma Yarışması
Etkinlikte İstiklal Marşı’nın yazılış süreci hakkında bilgi veren Karaaslan, Osmanlı döneminde çeşitli marşlar yazıldığını, ancak bu marşların resmi bir niteliğe kavuşmadığını dile getirdi. 1920 yılının sonlarına doğru, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde oluşturulan bir heyetin Anadolu’yu gezerek halkı milli mücadeleye katılmaya çağırdığını anlattı. Heyet-i irşadiye, milletin bir milli marş ihtiyacı olduğunu düşündü ve bu durumu İsmet İnönü’ye iletti. 18 Eylül 1920 tarihinde milli marş şartları duyuruldu ve bu, topluma ilan edildi. Bu doğrultuda, 500 lira teşvik ödülü ile bir milli marş yazma yarışı açıldı ve son başvuru tarihi olarak 21 Aralık belirlendi. 18 Eylül’den 21 Aralık’a kadar toplam 724 şiir yazıldı, fakat bunların hiçbiri milli marş olabilecek düzeyde değerlendirilemedi.
Mehmet Akif’in Yarışmaya Katılmaması
Karaaslan, Hamdullah Suphi Bey’in, İstiklal Marşı yazması hususunda Mehmet Akif’ten ricada bulunduğunu belirtti. Akif, yarışmaya katılmama sebebini, kazanan şiirin 500 lira ödüle tabi tutulmasını doğru bulmaması olarak açıkladı. Para için şiir yazılmasına karşı çıkan Akif, ödül durumu ortadan kaldırıldığında “Kahraman Ordumuza” diye başlayan İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı. Şiir, iki günde tamamlandı ve ilk kez 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyeti Milliye Sebilürreşat gazetesinde yayımlandı. Ardından Açık Söz gazetesinde de yayımlandı. 26 Şubat 1921 tarihinde ise İstiklal Marşı konusu Meclis görüşmelerine taşındı ve görüşmelerde şiirin basılıp milletvekillerine dağıtılması kararlaştırıldı.
1 Mart 1921 tarihinde Atatürk’ün başkanlık ettiği Meclis görüşmelerinde, İstiklal Marşı detaylı bir şekilde tartışıldı. Oylama ile kabul edilen teklif üzerine Hamdullah Suphi Bey, İstiklal Marşı’nı okumak üzere kürsüye çıktı. Mehmet Akif’in yazdığı şiirin, yarışmaya katılmamasına rağmen seçilerek Meclis’in onayına sunulduğunu ve on gün sonra yapılan tartışmalar neticesinde kabul edildiğini belirtti.