Ege Üniversitesi'nde Nano Malzemeler ve Yüksek Dayanımlı Betonlar Semineri Düzenlendi
Ege Üniversitesi (EÜ) 70. Yıl Etkinlikleri kapsamında, Nükleer Bilimler Enstitüsü'nde "Nano Yapılı Mineral Bileşenlere Dayalı Kompleks Katkı Maddeleri Kullanılarak Elde Edilen Yüksek Dayanımlı Betonlar" başlıklı bir seminer düzenlendi. Etkinliğe Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabriye Yücehan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Seminerde, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi Malzeme Bilimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Guvalov Abbas ve Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi İngilizce Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Maya Ahmedli konuğumuz oldu.
Prof. Dr. Sabriye Yücehan, etkinlikteki konuşmasında, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi ile nükleer bilimlerde radyasyon ve güvenlik alanında uluslararası tezli yüksek lisans çift diploma programı protokolü yaptıklarını açıkladı. Bu protokolün, iki üniversite arasındaki iş birliğini güçlendireceğini belirtti.
Söz alan Prof. Dr. Guvalov Abbas, "Bugün Nükleer Üniversitesi'nde nano malzemelerin sentezi ve bunların farklı alanlardaki uygulamalarıyla ilgili bir sunum yaptık. Bu sunumda, günümüzde yüksek performanslı betonların elde edilmesinde modifiye edilmiş organik ve mineral katkıların kullanımını, bu katkıların uygulanmasıyla kendi kendine yerleşen betonların, özellikle yüksek performansa sahip betonların üretimi üzerine durduk. Ayrıca, bu tür betonların karmaşık yapılarının inşasında nasıl kullanıldığını kapsamlı bir şekilde ele aldık." dedi.
Prof. Dr. Abbas, dünyadaki çevresel sorunlara da değinerek, "Çimento endüstrisinde, çimento üretimi sırasında büyük miktarda karbondioksit salınımı gerçekleşiyor. Karbon emisyonlarını en aza indirmek için çimentonun bileşimindeki klinker oranının azaltılması gerekiyor. Günümüzde Avrupa'da, Türkiye'de ve Azerbaycan'da klinker oranının yüzde 50'ye kadar düşürülmesi, çevreye yayılan karbon miktarını azaltmak için çeşitli çalışmalar yapılmakta. Bu çalışmaların gelecekte de devam edecektir. 600 milyon insanın nefes alırken atmosfere yayıdığı karbondioksit miktarı ile 4 milyar ton çimento üretimi sırasında oluşan karbon salınımı et değerdir. Bu nedenle, maksimum seviyede çaba göstererek yeni jeopolimer betonların ve nano malzemelerin geliştirilmesiyle çimentodan tasarruf sağlanmalı ve karbon emisyonları azaltılmalıdır." şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Maya Ahmedli, "Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, 1975 yılından itibaren bağımsız bir üniversite olarak faaliyet göstermektedir. 74 bilim insanının görev yaptığı üniversitede 70 araştırmacı akademisyen çalışmalarda görev almaktadır. Üniversitemizde; İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve İtalyanca dillerinde eğitim verilmektedir." açıklamasında bulundu.
Özetle, Ege Üniversitesi'ndeki bu seminer, nano malzemeler ve yüksek dayanımlı betonlar konularında uluslararası işbirliklerini teşvik ederken, çevresel sorunlara yönelik çözümler konusunda da farkındalık oluşturmuştur.