Osmangazi'de, çevreye duyarlı çocuklar yetiştirilmeye devam ediyor. Osmangazi Belediyesi, geri dönüşüme büyük önem vererek, miniklere "sıfır atık" eğitimi veriyor. 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında gerçekleştirilen eğitimler, Ayça Azak Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kreşi'nde yaşandı. Burada, okul öncesi ve kreş öğrencilerine, Osmangazi Belediyesi Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan tarafından bilgi verildi.
Bu eğitimlerle, çocukların küçük yaşta sıfır atık bilincine sahip olmaları amaçlanıyor. Ayça Azak Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kreşi'nde eğitim gören öğrenciler, dersleri dikkatle dinleyerek, atıkların geri dönüşüme kazandırılması ve çevreyi koruma konusundaki sorumluluklarını anladıklarını belirttiler. Rüveyşa Burça Turan, çocuklara bu bilinci kazandırmanın önemini vurgulayarak, geleceğin çevre dostu bireyleri olmalarını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Turan, konuşmasında, “30 Mart tarihi, 14 Aralık 2022 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edilmiştir. Biz de bu özel günü, küçük çocuklarımızla kutlamak istedik. Onların, öğrendikleri bilgileri aileleriyle paylaşarak sıfır atık temsilcisi olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Çocuklar, bizim geleceğimizdir. Küçük yaşlarda bu bilinci kazanmaları, ileri ki dönemlerde duyarlı vatandaş olmalarını destekleyecektir. Sıfır atık konusu, yalnızca atıkların geri dönüşümü değil, aynı zamanda geniş çaplı bir sistemdir” dedi.
Ayrıca, sıfır atık uygulamaları sayesinde doğal kaynakların korunabileceğini, enerji tasarrufu sağlanabileceğini ve sera gazı salınımının azaltılabileceğini belirtti. Atık depolama alanlarının ömrünü uzatmanın yanı sıra, ambalaj atıklarının ayrı toplanarak ağaçların kesilmesinin önüne geçildiğini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl içinde toplanan atık yağ miktarıyla beş adet doğancı barajını dolduracak suyun kirlenmesinin engellendiğine de değindi.
Turan, 2050 yılına kadar dünya üzerindeki katı atık miktarının 3.8 milyar tona ulaşabileceği uyarısında bulunarak, “Acil önlemler alınmazsa, katı atık sorunu büyük bir tehdit haline gelecektir. Bir yıl içinde tüm dünyada toplanan katı atıkları bir konteynere yerleştirdiğimizde, bu konteynerin etrafında dünyayı 25 kez dolaşabilecek bir uzunluk ortaya çıkıyor. Ayrıca, tekstil sektöründe harcanan su miktarı, 86 milyon olimpik yüzme havuzuna eş değer. Kıyafetlerin kullanım ömrünü iki katına çıkarırsak, atmosfere saldığımız sera gazı miktarını yüzde 44 oranında azaltabiliriz” ifadelerini kullandı.
Son olarak, sıfır atık sisteminin benimsenmesinin çevre ve insanlık açısından büyük katkılar sağladığını belirten Rüveyşa Burça Turan, “Bugün burada küçük arkadaşlarımıza bu bilgileri aktararak, onların bilinçlenmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Osmangazi Belediyesi, bu tür eğitimlerle toplumda çevre bilincinin arttırılmasını amaçlıyor.