Kış lastiklerinizi çıkarmadan önce okuyun!

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona erdi. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, 1 Nisan itibarıyla kış lastiği uygulaması bitse de iklim koşullarının bölgelere göre farklılık gösterebileceğini belirtti. Sürücülerimizin, aracını kullandığı bölgedeki hava koşullarını ve Valilik kararlarını takip etmeden mevsime uygun lastiğe geçiş yapmamaları gerektiğini vurguladı.

Erdal Kurt, ayrıca araç altına takılacak lastiklerin mutlaka bir uzman göz tarafından kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti: "Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma gibi sorunlar uzmanlar tarafından incelenmeli. Lastiklerin uygun janta monte edilmesi, doğru hava basıncının ayarlanması, balans ayarlarının yapılması güvenli bir sürüş için şarttır; aksi takdirde trafikte risk yaratır. Lastikler mevsime ve araca uygun olmalıdır" dedi.

Her yıl yaklaşık 4 ay süreyle uygulanan kış lastiği zorunluluğu, 1 Nisan itibarıyla sona erdi. LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, sürücülere mevsime uygun lastiğe geçmeden önce iklim koşullarını ve Valilik kararlarını dikkate almaları konusunda uyarıda bulundu. "Mevsim normallerinde seyredebilen iklim koşullarına dikkat etmek önemlidir. Ülkemizde son dönemde daha çok tanık olduğumuz iklimsel değişim nedeniyle ani hava değişiklikleri giderek artıyor, bunu dikkate almak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kurt, 1 Aralık'tan itibaren başlayan zorunlu kış lastiği uygulamasının normal koşullarda 1 Nisan itibarıyla sona erdiğini, ancak Valiliklerin mevsim koşullarına bağlı olarak bu süreyi uzatmakla yetkili olduğunu belirtti. Bu nedenle sürücülerin kış lastiklerini çıkarmadan önce ilgili Valilik açıklamalarını ve bulundukları iklim koşullarını mutlaka takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Kış lastiğinden mevsime uygun lastiğe geçişte belirtilen 1 Nisan tarihi bölgeler arasında farklılık gösterebilir.

Doğru lastik, araç üreticisinin önerdiği tip ve ebattaki lastiktir!

Lastiğin bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biri olduğunu vurgulayan LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Araçınızın yola ve sizi hayata bağlayan tek şey sadece lastiğin yola temas ettiği alan kadardır. Araç üreticileri, bu yüzden lastiği güvenliğini en yüksek derecede ilgilendiren bir değer olarak kabul eder. Doğru lastik, araç üreticisinin önerdiği tip ve ebattaki lastiktir. Seçtiğiniz lastik aracınıza, sürüş ihtiyaçlarınıza ve mevsime uygun olmalıdır. Bu kriterlere uyularak seçilen lastik, doğru lastiktir ve güvenli sürüşe katkı sağlar. Kış lastiklerinizi çıkardıktan sonra mevsime uygun lastiğe geçerken de aracınız, sürüş alışkanlıklarınız ve çevresel koşullarınız için en doğru lastiği seçmelisiniz" dedi.

Uzman gözle denetim, topuk kontrolü ve doğru hava basıncı şart!

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış lastiklerini çıkardıktan sonra araç altına takılacak mevsim uygun lastiklerin mutlaka uzman gözle kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kış lastiklerinizi çıkardıktan sonra yerine takacağınız lastikler yeni olabilir, depoda beklemiş lastikler de olabilir. Kullanmaya başlayacağınız lastiklerin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini mutlaka yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma gibi sorunlar uzmanlar tarafından incelenmeli. Uygun janta monte edilmesi, doğru hava basıncı ayarlarının yapılması ve balans ayarlarının sağlanması da güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır. Aksi halde trafikte risk yaratabilirsiniz."