İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında finanse edilen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı (Marmara Aks) projesi, Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi'nin açılışıyla büyük bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Gerçekleştirilen tamir, tadilat ve tefrişat işlemleri sonrasında yoğun katılımla açılan yerleşkede, adalılar yeni mekanları keşfetme fırsatı buldu.
Açılış programı, Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesi koordinatörü Adil Çamur'un konuşmasıyla başladı. Çamur, proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ve yerleşkenin işlevi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ardından, İKSV Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yeğen, Ortaklaşa projesinin amacının bu mekânda hayata geçtiğini vurguladı. Açılışta söz alan Marmara Belediyeler Birliği temsilcisi Samet Keskin, Birliğin 50. kuruluş yıl dönümünde birlik fikrinin doğduğu Marmara Adası'nda olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Marmara Adası Slow Food Topluluğu'ndan Emine Önel Kurt, Disko Çorba Günü’nün bu yıl ilk defa burada gerçekleştirildiğini açıkladı. Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Aydın Dinçer, yerleşkenin adalardaki sivil toplum kuruluşları için ortak kullanıma yönelik olarak tasarlandığını belirtti ve bu mekanın Çınarlı Mahallesi ile Marmara Adası’ndaki kültür sanat etkinliklerinin artmasında önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Son olarak, Marmara Kaymakamı Safiye Orhan, açılış etkinliğine katılarak yerleşkeyi gezdi ve alanlar hakkında bilgi aldı.
Konuştuktan sonra, çocuk halk oyunları topluluğu ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası sahne alarak katılımcılara eğlenceli anlar yaşattı.
Yerleşke Alanları Kullanıma Açıldı
Açılışta, Slow Food Marmara Adası Topluluğu'ndan Elif Gözler Çamur ve Emine Önel Kurt, mutfakta balık kafalarından ve atık sebzelerden yaptıkları çorbayı ikram etti. Ayrıca, Marmara Aks projesi sanatçı ziyaret programı çerçevesinde Marmara Adası’nda bulunan Sibel Horada'nın çalışması ortak ofis alanında sergilendi. Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’ndeki Avni Özken salonunda, Belgrad'dan Görsel Antropoloji Merkezi ve Saraylar İmam Hatip öğrencileri iş birliğiyle çekilen Küçük Tekneden Büyük Gemiye başlıklı kısa film gösterimi yapıldı. Çocuklar etkinlik odasında zaman geçirdi ve ada ile deniz temalı çocuk kitaplığını incelediler.
Yaklaşan Etkinlikler
Marmara Aks projesi çerçevesinde, mayıs ayında İngilizce deniz terimleri, teneke kayık yapımı, müzik aletlerini tanıma ve resim atölyeleri ve film gösterimleri gerçekleştirilecektir. Haziran ayında ise Kültür Politikası Çalıştayı düzenlenecektir.
Marmara Aks Projesi’nin Amaçları
Marmara Aks Projesi, ada ölçeğinde dezavantajlı olma durumunu ortadan kaldırarak kültür sanat hizmetlerine erişimdeki eşitsizlikleri azaltmayı, yerel halkın kültür sanat politikasına katılımını artırmayı ve adalarda sürdürülebilir bir kültür sanat ekosistemi oluşturmayı hedeflemektedir. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim iş birliğini geliştirmek hedeflenirken, bu alanda çalışan kültür-sanat aktörlerinin karşılaşacakları, tanışacakları, planlayacakları ve uygulayacakları ortamlar oluşturulması amaçlanmaktadır.