Buca Belediyesi, ilçede tarım kültürünü yeniden canlandırmak amacıyla açtığı Kızılçullu Tarım Okulu ve Yerel Tohum Merkezi ile son yedi ayda 850 öğrenciye tarım eğitimi vermiştir. Mayıs ayında yapılacak ek eğitimlerle birlikte bu sayının 1.500'e çıkması planlanmaktadır.

Buca Belediyesi, yerel tarım değerlerini genç zihinde uyandırmak için çocuklara tarımsal üretim alanında eğitimler sunmaktadır. Eğitimlerde çocuklara tohum nedir, sebzeler nasıl oluşur ve ağaçlar nasıl meyve verir gibi konularda uygulamalı bilgiler aktarılmaktadır. Kızılçullu Tarım Okulu’nda, geçen ekim ayından bu yana 4-5-6 yaş grubu toplamda 850 öğrenciye eğitim verilmiştir. Mayıs ayında verilecek eğitimlerle bu rakamın 1.500’e çıkması hedeflenmektedir.

“VERİLEN EĞİTİMLERLE FARKINDALIK YARATIYORUZ”

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, ilçedeki çocuklarda tarım ve doğa konularında farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Duman, “Buca Belediyesi olarak ilçemizin geçmişi için çok değerli olan tarımsal üretimin yeniden canlandırılması amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımıza verdiğimiz eğitimler bu çalışmalarımızın değerli bir kısmı. Çocuklarımızın, besinlerin nasıl, hangi ortamda yetiştiğini görmesini istiyoruz. Toprakla tanışsınlar, doğayı sevsinler istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KÖY ENSTİTÜLERİ’NDEN İLHAM ALDIK”

Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Mustafa Görgün, Kızılçullu Tarım Okulu ve Yerel Tohum Merkezi’nin açılışında Köy Enstitüleri’nden ilham aldıklarını ifade etti. Görgün, “Burada amacımız çocuklarımıza tarımı sevdirmek ve onları tarımla buluşturmak. Bugüne kadar burada 850 çocuğumuzu misafir ettik. Mayıs sonuna kadar 1.500 öğrencimize eğitim vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca burada çiftçilerimize de eğitimler veriyoruz. Üniversiteden hocalarımız, enstitüden eğitmenlerimiz ve kendi uzman kadromuz ile üretimi artırmak adına gübreleme, budama, ilaçlama eğitimleri vermekteyiz. Sadece çiftçilerimize değil, çiftçilikle ilgilenen vatandaşlarımıza da gerekli bilgileri sunmaktayız” dedi. Görgün, topraksız tarım uygulaması yapılan 2.000 metrekarelik serada da öğrencilere eğitim verildiğini ve çocukların tohumdan sofraya üretim süreçlerini görmelerini sağladıklarını sözlerine ekledi.

ÇOCUKLAR TOHUM EKİMİ YAPIYOR

Tarım Okulu’ndaki eğitimler, çocukların dersleri daha verimli dinlemesi amacıyla çeşitli görseller ve destekleyici çizgi filmlerle zenginleştirilmektedir. Eğitimlerin ardından bahçede tohum ekim etkinliği düzenlenmektedir. Bu etkinlikte her çocuğa minik bir saksı toprak verilmekte ve eğitmenler eşliğinde çocuklar tohumları toprağa ekmektedir. Böylelikle çocukların minik çapa, tırmık ve kürek kullanarak toprakla temas etmeleri sağlanmaktadır.