Teknoloji şirketi Continental, lastiklerini her gün test ederek performanslarını optimize etmekte. Avrupa'nın en büyük test alanı olan Contidrom, Hannover yakınlarındaki Jeversen'de bulunurken, ABD ve İskandinavya'da da çeşitli test pistleri mevcuttur. Özellikle İsveç'teki Arvidsjaur test pisti, kış lastiği testlerine odaklanmaktadır. Continental'de 20 yıldır test mühendisi olarak görev yapan Joachim Blass, test koşullarının hava durumuna göre sürekli değiştiğini vurguluyor. İsveç'teki test sürüşlerinde, lastiklerin karda ve buzda yol tutuş performansı, karda çekiş gücü ve tekerlek izi hassasiyeti titizlikle incelenmektedir. Bu tür testlerin sonuçları, lastiklerin geliştirilmesine katkı sağlamakta ve daha iyi hale getirilmesine olanak tanımaktadır.
Çeşitli test yapıları sayesinde sürdürülebilir gelişim
Ticari araç lastiklerine yönelik beklentiler giderek artmakta ve çeşitlenmektedir. Bu değişimin başlıca nedenleri arasında maliyet baskıları, CO2 emisyonlarının azaltılması için getirilen yönetmelikler ve alternatif tahrik sistemlerinin kullanımındaki artış bulunmaktadır. Dünyanın her ülkesinin farklı lastik gereksinimleri olması da bu süreci etkilemektedir. Son yıllarda, düşük yuvarlanma direnci ve gürültü emisyonunun en aza indirilmesi gibi kriterlerin önem kazandığını belirten Joachim Blass, "Elektromobilitenin giderek yaygınlaşması bu durumun devam edeceğini gösteriyor," diyor. Continental mühendisleri, açık hava testlerinde zorlu kış koşullarında lastik performans kriterlerini araştırarak geliştirme imkanı bulmaktadır. Blass, bu testlerin atmosfer koşulları, yüzey sıcaklığı, yağış, rüzgar, güneş ve nem gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ifade ediyor.
Farklı araçlar için farklı kriterler
Yeni ürün ve lastik optimizasyonları, hava şartlarına bağlı olarak test edilmekte ve hamur bileşimi formülleri ile sırt tasarımları karşılaştırılmaktadır. Halen bir endüstri ortağıyla birlikte bataryalı elektrikli sürüşün ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek için e-treyler lastiklerinin tasarımında hangi değişikliklerin anlamlı olduğunu araştıran Joachim Blass, deneyimli test pilotlarının büyük önem taşıdığını vurguluyor. "Yapılan testlerin sonuçları, ürün geliştiricilere yeni iyileştirmeler için değerli veriler sağlıyor. Test pistlerini, lastiklerin sürüş manevraları sırasında araçla etkileşimlerini ve sınır koşullarındaki tepkilerini anlamak için yeni fikirler denediğimiz bir okul olarak görüyoruz," diyerek sözlerine devam ediyor.
En iyi sensör yine insan
Ticari araç sektöründe lastik testleri; yuvarlanma direnci, kilometre performansı, gürültü, çekiş gücü, frenleme ve viraj alma davranışları gibi özelliklere odaklanmaktadır. İsveç'teki açık hava pistinde, özellikle fren performansı, çekiş gücü ve viraj dengesi farklı kış koşullarında test edilmektedir. Subjektif değerlendirme, çekiş gücü ve yol tutuşuna odaklanırken, objektif testlerde lastiklerin fren ve çekiş kabiliyetleri modern ölçüm teknolojileri kullanılarak kaydedilmektedir. Joachim Blass, "Subjektif değerlendirmede sensör benim. Sonuçta her şey sürücüde başlar ve biter," diyerek insanın gerçek sürüş koşullarındaki lastik özelliklerinin etkileşimini ölçmede en iyi sensör olduğunu ifade ediyor.
Sürdürülebilir lastik çözümleri
"Ticari araç lastiklerinden beklentiler, binek lastiklere kıyasla çok daha yüksektir. Bu nedenle ek test yöntemleri kullanılır. Bunlar arasında aracın buzlu veya karlı bir rampada güvenli bir şekilde kalkışını ölçen çekiş testi de bulunmaktadır," diyen Joachim Blass, "Müşterilerimizin günlük hayatlarında karşılaşabileceği durumları tam olarak simüle etmeye çalışıyoruz. Ayrıca, lastiklerin olağanüstü şartlarda nasıl tepki verdiğini gözlemliyoruz," diyor. Bu güvenlik unsurlarının yanı sıra, ticari araç lastiklerinin ağır yük taşıma kapasitesi, düşük yuvarlanma direnci ve yüksek kilometre performansı gibi kriterler de büyük önem taşımaktadır. Blass, "Bu lastik özellikleriyle müşteri filolarının yolda verimli ve sürdürülebilir bir şekilde ilerlemelerine destek oluyoruz," diyerek düşüncelerini tamamlıyor.
Continental’in dünya genelinde bulunan test pistleri, lastik geliştirme ve optimizasyonu ile ilgili sorunlara kapsamlı çözümler sunmaktadır. Test yöntemleri, müşterilerin ve pazarların ihtiyaçlarına göre sürekli olarak güncellenmektedir. Joachim Blass, "Dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimizin lastikten beklentilerini anlayarak doğru lastik ürünlerini geliştirebilir ve onlara geleceğe yönelik lastik çözümleri sunabiliriz," şeklinde son sözlerini iletiyor.
Continental, insanların ve eşyalarının sürdürülebilir ve bağlantılı hareketliliğini sağlamak için ileri teknolojiler ve hizmetler geliştirmektedir. 1871 yılında kurulan şirket, araçlar, makineler, trafik ve ulaşım için güvenli, verimli, akıllı ve uygun maliyetli çözümler sunmaktadır. 2024 mali yılında 39,7 milyar Euro satış rakamına ulaşan Continental, hâlâ 55 ülkede ve pazarda yaklaşık 190.000 kişiyi istihdam etmektedir.
Lastik Grubu'nun lastik çözümleri, hareketliliği daha güvenli, daha akıllı ve daha sürdürülebilir hale getirmektedir. Premium portföyünde otomobil, tır, otobüs, bisiklet ve motosiklet lastikleri ile birlikte filolar ve lastik perakendecileri için akıllı çözümler ve hizmetler yer almaktadır. 150 yılı aşkın süredir en iyi performansı sunan Continental, dünyanın en büyük lastik üreticilerinden biridir. 2024 mali yılında 13,9 milyar Euro satış rakamına ulaşan Continental Lastik Grubu, dünya genelinde 20 üretim ve 16 araştırma geliştirme tesisinde 56.000'den fazla kişiyi istihdam etmektedir.