Geleneksel Ankara Yemekleri Dijital Kütüphanesi Projesi Başlatıldı
Ankara Üniversitesi, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle "Geleneksel Ankara Yemekleri Dijital Kütüphanesi" oluşturulacak. Bu projeyle, başkent Ankara'nın zengin yemek kültürünü dijital ortamda derlemek ve geleceğe taşımak hedefleniyor.
Üç kurum arasında yapılan ortak çalışma çerçevesinde hazırlanacak dijital kütüphane için Ankara Kalkınma Ajansı'nın ev sahipliğinde iş birliği protokolü imzalandı. Protokol imza törenine katılan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bu projeden dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek, Ankara'nın yemek açısından zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirtti.
Ünüvar, “Ankara'nın pek çok yönüyle çok zengin bir şehir. Bu zenginliği çok fazla kamuoyuyla paylaşmayan bir şehir. Bu zenginliklerden biri de Ankara yemekleri” dedi. Ayrıca, Beypazarı'nda bulunan gastronomi bölümünün yetkin akademik kadrosuyla bu tür projelerde yer almakta olduklarını vurguladı.
Gastronomik Zenginliklerin Ortaya Çıkarılması
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Erhan Karakaya, Ankara'nın köklü bir tarihi ve birçok alanda kazanımı olduğunu, bu alanlardan birinin de yemek kültürü olduğunu belirtti. Karakaya, “İnşallah bu çalışma vesilesiyle hem Ankara Üniversitemizin hem Kalkınma Ajansımızın hem de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün desteğiyle Ankara'nın gastronomi tarihini, kültürünü ve envanterini ortaya çıkarmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Duhan Kalkan, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, turizmde gastronominin en değerli unsurlardan biri olduğunu, Ankara'nın bu alanda ciddi bir kültüre sahip olduğunu söyledi. Kalkan, “Ankara Kalkınma Ajansı olarak hedeflediğimiz noktalardan bir tanesi de bu. Kültür elçisi olabilmek” diyerek bu projeyi destekleyeceklerini kaydetti.
Kalkan, ayrıca, geleneksel Ankara mutfağının korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla “Geleneksel Ankara Yemekleri Dijital Kütüphanesi”nin hedefleri arasında, geleneksel yemek tariflerinin dijital ortamda arşivlenmesi ve profesyonel reçetelerin oluşturulması bulunduğunu ifade etti.
Proje, çeşitli seminerler, atölye çalışmaları ve saha araştırmaları ile desteklenecek. Böylece, Ankara'nın gastronomik zenginlikleri daha geniş kitlelere duyurulacak. Bu süreçte 25 ilçede 350’ye yakın ürünün tespit edildiğini belirten Karakaya, bu sayede başkenti temsil eden ve onun çok kültürlülüğünü yansıtan yemeklerin derlenmesi sağlanacak.
Sonuç olarak, "Geleneksel Ankara Yemekleri Dijital Kütüphanesi" projeleri, Ankara'nın zengin kültürel mirasını ve gastronomik değerlerini gün yüzüne çıkarmaya ve geleceğe taşımaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu çalışma, hem turizm hem de gastronomi alanında Ankara'nın tanıtımını güçlendirecek bir projedir.