SteelRadar tarafından düzenlenen STEEL SUMMIT 2025, 15-16 Mayıs tarihlerinde İzmir'de gerçekleşti. 01. Uluslararası Çelik Sanayi ve Küresel Piyasalar Zirvesi, çelik sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirerek sektördeki önemli konuları ele aldı. Hazır çelikten hurda piyasasına, ham madde tedarikinden yeşil çelik uygulamalarına kadar pek çok konu uzmanlar tarafından tartışıldı.
SteelRadar Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Öztüre, zirvede yaptığı açılış konuşmasında, piyasalardan aldığı geri dönüşleri ve SteelRadar’ın geçmişini paylaşarak, “SteelRadar olarak hedefimiz; piyasa ile iletişimde kalmak, spekülasyonlardan uzak doğru bir platform olmaktır,” dedi. Öztüre ayrıca karar vericilerin karşılaştığı zorluklara ve etkili kararlar almanın önemi üzerine de vurgu yaptı. “Karar vericiler, uçağın kokpitindeki göstergelere bakan pilot gibidir. Gözleri piyasalarda olmalıdır,” şeklinde konuştu.
"Bu süreçte çelik gibi olmalıyız, dimdik ayakta durmalıyız."
Öte yandan, İzmir Demir Çelik (İDÇ) İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Yazar, Türk çelik sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. Yazar, 2024 yılı itibarıyla uzun mamullere ilişkin getirilen İnşaat Demiri İzleme Sistemi’nin sektöre herhangi bir katkı sağlamadığını, bu uygulamanın maliyetleri artırarak sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. “Türkiye'nin çelik sektörü, uluslararası rekabetle mücadele ederken, iç uygulamalar nedeniyle sürdürülebilirliği sağlamak adına büyük bir çaba içindedir,” dedi.
This year, TÜRKİYE'nin, küresel eğilimlerin aksine, %9,40 büyüme göstermesi bekleniyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇUD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, 2025 için daha olumlu beklentiler olduğunu, ancak politik gelişmelerin ve ekonomik dalgalanmaların süreci zorlaştırdığını ifade etti. “İkinci yarıdan itibaren inşaat ve otomotiv gibi tüketici sektörlerinde iyileşmeler bekliyoruz," diyerek konuşmasına devam etti.
"Türkiye artık ucuz mal üreten ülkeler safında değil."
Zirvenin Gold Sponsoru Kocaer Çelik'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Mehmet Çakmur, şirketin yıllık 800 bin ton üretim kapasitesine ulaştığını ve 2025 yılına kadar bu miktarı 600 bin ton daha artırmayı hedeflediklerini belirtti. Çakmur, Türkiye'nin artık ucuz mal üreten ülkeler sırasına girmediğini, maliyetlerin yüksek olduğunu, bu nedenle katma değerli ürünlere yönelmenin zorunluluk olduğunu vurguladı.
Etkinlik, ilk gününde hurda, yeşil çelik ve uzun ürünler gibi konularda panel oturumları ile devam etti. Gala yemeği ise SteelRadar sponsorluğunda gerçekleştirildi. Gala gecesinde, İzmir Demir Çelik (İDÇ) 50. yılını kutlarken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, İDÇ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Çahin’e plaket takdim etti.
Zirvenin ikinci gününde ise Asya, Orta Doğu ve Afrika Piyasaları ile Yassı Çelik temalı paneller gerçekleştirildi. Sektörün güncel meseleleri kapsamlı ve etkileşimli bir biçimde ele alındı. Katılımcılar, etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirirken, SteelRadar yönetimi zirveye katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür etti.