Ýzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Polifonik Korolar Derneği (TPKD) İzmir Şubesi iş birliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen İzmir Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) başladı. 22-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, 75 farklı koronun katılımıyla renklenecek ve ardından ödül töreni ile son bulacak.
Festival, 22-25 Mayıs tarihleri arasında yurt içi ve yurt dışından 75 koronun katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenmektedir. Bu yılki etkinlikte, farklı yaş gruplarındaki 75 koro sahne alacak. Yoğun bir katılımın beklendiği festival, 25 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek ödül töreni ile kapanacak.
Festivalin ilk günü korolar sahne aldı
Oturumlar halinde düzenlenen festivalin ilk gününde, Türkiye Polifonik Korolar Derneği İzmir Şubesi Çocuk Korosu, Güzelbahçe Bahçeşehir Korosu, Mev İz Korosu, Karşıyaka Lisesi Cumhuriyet Korosu gibi birçok başarılı koro, sahne aldı. Ayrıca, Ayvalık Sebahat Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi Korosu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosu, Arkas Bilsem Çocuk Korosu ve İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi Çoksesli Korosu gibi adından söz ettiren diğer koronlar da performans sergiledi. Bu organizasyonda, Alaeddin Yavaşca Güzel Sanatlar Lisesi Çoksesli Korosu, Aeterna Vox Deu, A Capella Gramofon, İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi Çoksesli Korosu, Chorus Line, Balçova Belediyesi Afife Sanat Çoksesli Korosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Çoksesli Korosu da yer aldı.
14 ayrı müzikal dalda ödül
Festivalde bulunan koronlar, birbirleriyle yarışmaksızın 14 ayrı müzikal dalda "Festival Değerlendirme Kurulu" tarafından değerlendirilecek ve en yüksek puana sahip oldukları müzikal dalda sanatsal olarak ödüllendirilecek. Alfabetik sıraya göre verilen ödüller, "Çalgı Eşlikli Yapıt Yorumlamada Başarı Ödülü", "Çocuk Şarkısı Yorumlamada Başarı Ödülü", "Devinim, Koreografi ve Sahnelemede Başarı Ödülü" gibi farklı kategorilerde yer alacak. Ayrıca, "Diksiyon, Artikülasyon, Anlaşılırlık Başarı Ödülü", "Entonasyon, Homojenlik ve Koro Tınısında Başarı Ödülü", "Festivale Katılımda Başarı Ödülü", "Koronun Seviyesine Uygun Repertuvar Seçiminde Başarı Ödülü" gibi ödüller de dağıtılacak.
Ödül kategorileri arasında "Müzikalite-Müzikal Dinamiklerde Başarı Ödülü", "Program Zenginliği ve Çeşitlilikte Başarı Ödülü", "Ritmik Beraberlik-Ritmik Uyumda Başarı Ödülü", "Sololu Yapıt Yorumlamada Başarı Ödülü", "Tür ve Stil Özelliklerine Uygun Yapıt Seslendirmede Başarı Ödülü", "Ahmed Adnan Saygun Eseri Seslendirmede Başarı Ödülü" ve "Yapıt Yorumlamada Koro-Şef Uyumu Başarı Ödülü" de bulunmaktadır.
Festival Değerlendirme Kurulu’nda kimler var?
Festivalin değerlendirilmesini gerçekleştiren kurulu, çeşitli alanlarda uzmanlaşmış isimler oluşturuyor. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Seval Köse, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Besteci Prof. Dr. Hasan Uçarsu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu Şefi Burak Onur Erdem, Emekli Müzik Eğitimi Öğretmeni ve TPKD İzmir Şubesi Başkanı/Koro Şefi İlhan Akyunak gibi isimler, kuruldaki yerini almıştır. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi/Koro Şefi Öğr. Gör. Dr. Atilla Çağdaş Değer ve Öğr. Gör. Hediye Çiğdem Aytepe gibi meslektaşlarıyla birlikte İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi/Besteci Tolga Taviş, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi/Piyanist/Besteci İbrahim Yazıcı ve İrlanda MTU Cork School of Music-Opera Sanatçısı, Vokal Koçu, Sing Ireland Koordinatörü Ross Scanlon gibi önemli simalar de değerlendirme yapacak. Ayrıca TRT İzmir Radyosu Çocuk Korosu Şefi Müge Sever de kurulun bir parçasıdır.