Çankaya Belediyesi, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Toplanması ve Geri Dönüşüme Gönderilmesi Projesi” kapsamında ilçe genelindeki tüm kamu, özel kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, ilk ve orta dereceli okullar, haneler ve iş yerlerindeki geri dönüşüme kazandırılabilecek elektrikli ve elektronik atıkları toplamaktadır.

Çankaya Belediyesi, ilçedeki kamu ve özel kurumlar, okullar, üniversiteler, haneler ve iş yerlerinden geri dönüşüme kazandırılabilecek elektrikli ve elektronik atıkları toplamak amacıyla yeni bir çevre projesi başlatmıştır. Kurum ve kuruluşların, muhtarlıkların, site ve apartman yönetimlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da e-atık toplama kampanyalarına destek veren Çankaya Belediyesi, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Toplanması ve Geri Dönüşüme Gönderilmesi Projesi” ile temiz bir gelecek için çalışmaktadır.

EVİNİZDEKİ ESKİ ELEKTRONİKLER GELECEĞE DÖNSÜN

Çankaya Belediyesi’nin yürüttüğü “Çankaya Sıfır Atık Yönetim Sistemi” kapsamında, Haziran 2025 itibarıyla “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kaynağında Ayrıştırılması, Ayrı Toplanması, Taşınması ve Geri Dönüşüme Gönderilmesi Projesi” hayata geçirilmiştir. Bu proje, Çankaya Belediyesi ile sözleşmeli firma iş birliği ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün koordinasyonunda sürdürülmektedir. Proje çerçevesinde büyük ev eşyaları (televizyon, çamaşır makinesi, buzdolabı, kurutma makinesi vb.), küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük sanayi aletleri hariç), oyuncaklar ile eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar (implantlar ve enfekte ürünler hariç), izleme ve kontrol aletleri ile otomat gibi on farklı kategoride atık elektrikli ve elektronik eşya toplanabilmektedir. Küçük hacimli ve taşınabilir nitelikteki atıklar, belirlenen biriktirme noktalarına bırakılabilmektedir.

TAŞINAMAYAN ATIKLAR ADRESTEN ALINIYOR

Vatandaşların ev ve iş yerlerinde bulunan, televizyon, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi taşınamayacak durumda olan büyük eşyalar, 444 06 01 numaralı telefondan atık türü ve adres bilgisi verildiği takdirde, oluşturulan iş planı doğrultusunda en geç iki hafta içinde adresten teslim alınmaktadır. Ayrıca, vatandaşlar Birlik ve Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı mahallelerinde bulunan birinci sınıf atık getirme merkezlerine ve 30 noktada bulunan mobil atık getirme merkezlerine taşınabilir elektronik atıklarını bırakabilmektedirler.

ATIK GETİRME NOKTALARI

Çankaya Belediyesi’nin belirlediği atık getirme noktaları arasında Birlik Mahallesi 451. Cadde Fen İşleri Kampüsü içindeki 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2889/1 Sokak'taki Alacaatlı Geri Dönüşüm Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca, 30 mobil atık getirme merkezi noktasına ulaşmak için Çankaya Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan Sıfır Atık sekmesinden faydalanılabilir.

Bu çevre projesi, hem geri dönüşüm bilincini artırmayı hedeflemekte hem de atıkların doğru bir şekilde yönetilmesine katkı sağlamaktadır.