Mustafa SARIİPEK/
Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) İzmir Şubesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nı muhatap alarak “Çocuklarımızı okutamayacak hale geldik. Okul masraflarından KDV kaldırılsın” başlığıyla imza kampanyası başlattı.

Okulların açılacak olmasıyla kırtasiye giderlerinin enflasyondan ikiye üçe katlanması nedeniyle velilerin ne yapacağını şaşırdığını belirten Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) İzmir Şubesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı imza kampanyası başlattı. Bakanlıklardan “Çocuklarımızı okutamayacak hale geldik. Okul masraflarından KDV kaldırılsın” isteminde bulunuldu.
25 bin imza istemli kampanyada kısa sürede 19 bin imzaya ulaşıldı. Kampanya şu istemle duyuruldu: “Okullar açılıyor, veliler kara kara düşünüyor. Kırtasiye giderleri enflasyondan ikiye üçe katlandı. İşsizlik ve pahalılık nedeniyle çoğu veli ‘Masrafları nasıl karşılayacağız’ derdinde. Aileler kırtasiye malzemeleri, ek kaynak kitapları, okul kıyafeti, servis hizmeti gibi büyük bir ekonomik yükle karşı karşıya. Ekonomik krizin faturası bu sefer de çocuklarımızdan çıkarılıyor.”
ARTAN FİYATLAR 
Açıklamanın devamı şöyle: “Okula başlama maliyeti 1 sene içerisinde okul öncesinde; 7 bin TL iken 17 bin TL oldu. İlkokulda; 12 bin TL iken 28 bin TL, Ortaokulda; 13 bin TL iken 30 bin TL’ye yükseldi.
Yani, maliyetler yüzde 126 arttı. Birçok aile ekonomik sıkıntıdan çocuğunu okula gönderememeye başladı. Halbuki Anayasanın 42. Maddesi ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’ der. Sosyal devletin görevi, her çocuğun okuma hakkını sağlamak ve bu maddeyi uygulamaktır. Eğitim hakkını ayrım yapmaksızın yerine getirmektir.
Yapılan son KDV zammıyla beraber, kırtasiye ürünlerinin kimisine yüzde 10 kimisine yüzde 20’lik KDV uygulanıyor. Yüksek enflasyon ve zamlarla kırtasiye ve okul kayıt ücreti iki çocuklu bir aile için neredeyse asgari ücrete denk düşüyor.
Hiçbir çocuğun yoksulluktan ötürü eğitimden mahrum kalmaması için okul ihtiyaçlarındaki KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Krizin faturası çocuklarımızdan çıkarılmasın.”