Mevduat hesaplarına yüksek faiz getirisi elde etmek isteyenler için bankalar özel faiz oranları sunmaya başladılar. Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonrasında bankaların faiz baremlerini yukarı çekmesi, ekonomik istikrarın sağlanması amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Enflasyonun düşmesiyle birlikte mevduat faizinin reel getiri sağlaması bekleniyor. Yatırımcılar, mevduat faizinin enflasyon oranının üzerinde bir getiri sunmasını bekliyorlar.

100 bin lirasını anapara ve faiz yenilemesiyle mevduatta tutan bir kişi, yıl sonunda yüzde 70.65 oranında getiri elde edebilir. Bu durumda 100 bin lira, 170 bin 650 liraya yükselirken, enflasyonun düşmesi durumunda yüksek faiz oranlarıyla getirinin artması bekleniyor.

Bankalar arasında pazarlık yaparak yüksek faiz oranları elde etmek mümkün. Mevduat hesabı açmadan önce diğer bankaların sunduğu faiz oranlarını karşılaştırarak en avantajlı seçeneği belirleyebilirsiniz. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bankalardan aldığı verileri göstererek bankalarla pazarlık yapabilirsiniz.

Özellikle mevduat hesapları devlet garantisi altındadır. TMSF Başkanlığı'nın yayımladığı Fon Kurulu Kararı'na göre, sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı 2024 yılı itibarıyla 650 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu da bankanın iflası veya el konulması gibi durumlarda mevduatın belirli bir kısmının devlet garantisi altında olduğu anlamına gelmektedir.