2024 Yerel seçimlere 8 ay gibi bir süre kalmasının ardından Cumhur ittifakında Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayının kim olacağı merak konusu olmaya başladı. AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayını belirlerken nasıl bir yol izleyeceğinin ipuçlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Körfez turu dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplarken verdi. AK Parti Belediye Başkan adayı belirlemekte nasıl bir yol izleyecek? AK Parti Ankara Büyükşehir belediye Başkan aday adayı var mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Körfez Turu ziyaretinin ardından dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bu sorular içerisinde yaklaşan yerel seçimlerde AK Parti'nin büyükşehirler ve diğer illerde aday belirleme konusunda nasıl bir yol izleyeceğinin cevabı da bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'nın da içerisinde bulunduğu 30 Büyükşehir Belediyesi ve diğer illerde aday belirleme konusunda titiz davranacaklarının mesajını verdi. 

"Yerel Seçimlerin süreci başladı mı?" şeklinde ki soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendileri için sürecin son seçim akşamı itibariyle başladığını belirtti. 

Şimdi ekim başı gibi büyük bir kongre yapacaklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: Erdoğan AK Parti'nin Ekim başı gibi büyük kongresini yapacağını ifade ederek şunları söyledi: 

BU KONGRE YEREL SEÇİMLERİN İŞARET FİŞEĞİDİR

"Bu kongre aslında yerel seçimlerin işaret fişeğidir. Büyük kongremizle birlikte mevcut yönetimimizde bir yenilenmeyi yapacağız. Bazı yerlerde adaylıklar sebebiyle boşalmalar olmuştu. Bu boşalmaların olduğu illerimizin de süratle bütün başkanlarını atadık. Gerek ana kademe gerek kadın kollarında bu atamalarımızı yaptık. Diğer taraftan çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

CHP GİBİ BİR DERDİMİZ YOK BİZ HEDEFE KİLİTLENDİK

Bizim CHP gibi bir derdimiz, sıkıntımız yok. Biz şu anda Cumhur İttifakı olarak hedefe kilitlendik ve nerede, nasıl isimler bulacağız buna çalışıyoruz. Yerel seçimlerde sadece parti iş görmüyor, adaylar büyük önem arz ediyor.

30 BÜYÜKŞEHİR, 51 İL VE İLÇE BELEDİYELERİNDE İSABETLİ İSİMLER BULACAĞIZ

30 büyükşehir, 51 il ve ilçe belediyelerinde gayet güzel bir çalışma ve isabetli isimler bulmak suretiyle inşallah hazırlıklarımızı sürdüreceğiz. Teşkilatımız çalışıyor, bu çalışmalar üzerinden biz çalışmalarımızı zenginleştirerek devam ettiriyoruz. Kongre bu işin en önemli güç kaynağı olacak."

ANKARA'DA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLARAK KİMLER ÖNE ÇIKIYOR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İsabetli isimler bulacağız" sözünden yola çıkarak Redaktör haber olarak Ankara üzerinde Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabilecek isimleri sizler için derledik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasından bir gün önce Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek, hali hazırda Tarım ve Orman Bakan yardımcısı olan ve 3 dönem Ankara'nın Altındağ Belediye Başkanlığı yapmış başarılı ve efsane ismi Veysel Tiryaki'yi ziyaret etmiş ikili yaklaşık 2 saat boyunca geçmiş döneme dair ve CHP'li mevcut Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Ankara'da yarattığı tahribatı, AK Parti'nin 2024 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını almasının artık elzem olduğunu konuştukları kulislere yansımıştı. 

Yine bu ziyaret Kulislerde "Melih Gökçek tekrar aday mı?" sorusunu gündeme getirdiği gibi Ankara'nın kalbi Altındağ'da yaptığı kentsel dönüşüm projeleri, Ankara'nın tarihi ve kültürel değerlerini turizme kazandıran çalışmaları ve sıra dışı bir belediye başkanlığı ile Ankaralıların gönlünde taht kuran Veysel Tiryaki'nin "Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı mı?" sorusunu da akıllara getirdi. 

Bu kulis bilgisi bir analiz olarak  www.redaktorhaber.com internet haber sitesinde açıkça yazılmasına rağmen her iki isimden de bir karşı çıkış cevabı gelmedi. 

MELİH GÖKÇEK'İN İSTİFASINDAN SONRA VEYSEL TİRYAKİ İSMİ ÇOK KONUŞULMUŞTU

Bilindiği gibi 2018 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yerel seçimler öncesi istifasının ardından yerine Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Veysel Tiryaki'nin yapılacağı kulislere yansımış son anda Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak AK Parti tarafından ilan edilerek Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan oylamayla seçilmişti. 

Veysel Tiryaki AK Parti'de 3 dönem kuralınaı takılan Belediye Başkanları arasında yer almış ve 2019 yerel seçimlerinde Altındağ Belediyesine tekrar aday gösterilmemişti. Veysel Tiryaki aynı yıl ki yerel seçimlerde AK Parti tarafından Yenimahalle Belediye Başkan adayı ilan edilmişti.  

AK PARTİ'NİN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN DİĞER İSİMLER KİMLER?

Melih Gökçek'ten sonra 1,5 yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış Mustafa Tuna'da 2024 seçimleri için potansiyel aday adayları arasında yer alıyor. Peki ama mevcut ilçe belediye Başkanları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına yakıştırılan isimler yok mu? Tabi ki var. Her ilçe belediye başkanının gönlünden Büyükşehir Belediye Başkanlığı geçer lakin gerek partinin ön yoklamalarında gerekse çalışmalarında bir adım öne çıkan isimler daha çok konuşulur. Bunlar arasında Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'un Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını göz kırptığı herkes tarafından biliniyor. Çalışmalarıyla parti içerisinde dikkat çeken başkaca isimlerde var. Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz'da bu isimler arasında yer alıyor. Hemen şunu belirtmekte fayda, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse'de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için potansiyel aday adayı diyebiliriz. 

KİMLER ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLMAZ

2023 Genel Seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan yeni kabinede yer almayan eski Bakanlardan bazılarının ismi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak lanse edildi. Bunlar arasında İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve şehircilik eski bakanı Murat Kurum ağır basıyordu. Süleyman Soylu ve Murat Kurum'un Ankara ile doğrudan bir bağlantısı ve bir geçmişlerinin olmaması 2019 yerel seçimlerde ki tecrübelerden yola çıkılarak analiz edildiğinde bu iki isminde AK Parti tarafından Ankara'dan aday gösterilmeyeceğine artık neredeyse kesin gözüyle bakılıyor denilebilir. 

CUMHUR İTTİFAKI OLARAK AK PARTİ BÜYÜKŞEHİR'İ MHP'YE VERİR Mİ? VERİRSE ADAY KİM OLUR?

2024 yerel seçimlerine de MHP ile ittifak içerisinde girecek olan "AK Parti Ankara Büyükşehir Belediyesini MHP'ye verir mi?" sorusu da kulislerde konuşuluyor. Böyle bir ihtimalde ise MHP'de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için öne çıkan isim ise mevcut Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel olarak görülüyor. Enver Demirel 5 dönemdir Ankara'nın en büyük ilçelerinden birisi olan Etimesgut'ta halk tarafından yaptığı çalışmalarla beğeni toplayan bir belediye başkanı olarak biliniyor. Son dönemlerde Etimesgut'a yaptığı çalışmalar ilçe bazında değil, Ankara'nın genel tanıtımına katkı sağlayan çalışmalar olarak biliniyor. Bunlardan en önemlisi ise Türk Tarih Müzesi olarak adlandırılıyor.