Dışişleri Bakanlığı, 2 Temmuz'da oynanan 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası maçı sonrasında milli futbolcu Merih Demiral hakkında UEFA tarafından açılan disiplin soruşturmasını eleştirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez" denildi.

Açıklamada, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, "her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği" vurgulanmış ve “bozkurt” işaretinin Almanya’da yasaklı bir simge olmadığı belirtilmişti.

Buna rağmen, Merih Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin yabancı düşmanlığı içerdiği ifade edildi.

Bakanlık, "Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, spor müsabakalarındaki sevinç kutlamaları sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınadığını belirtti.

Açıklamada, "Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz" denildi.