Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için bulunduğu Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ana gündem maddeleri arasında Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye’deki gerilim ve terörle mücadele konuları yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesel ve küresel barış için çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı.

Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın önce ateşkesle, ardından barışla sona erdirilmesi için Türkiye’nin uzlaşı zemini oluşturabileceğini ifade etti. Adil bir barışın mümkün olduğunu belirten Erdoğan, bu çabanın iki tarafı da memnun edebileceğini söyledi.

Erdoğan, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Lübnan’a yönelik tehditlerinin bölgesel ve küresel barışı tehdit ettiğini belirtti.

Çatışmaların yayılmasının en büyük zararı bölge ülkelerine vereceğini vurgulayan Erdoğan, uluslararası toplumun artık İsrail’in durdurulmasına odaklanması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir terör devletinin kurulmasına müsaade etmeyeceğini söyledi.

Başta Suriye iç savaşı olmak üzere terör örgütleri için elverişli alan oluşturan istikrarsızlıkların sonlandırılması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, Türkiye’nin bu konuda iş birliğine hazır olduğunu belirtti.