Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, üniversite öğrencileriyle bir araya geldiği forumda geleceğe dair umutsuz olmadığını belirtti. Altay, “Bu kadar gencin birçok şey yapma imkanı varken burada bizi dinlemek için geliyor olması çok kıymetli” ifadesini kullandı. Dünyayı kirleten ülkelerin iklim sorununa duyarsızlık gösterdiğine dikkat çeken Altay, “Siz bir şey yapıyorsanız dünyadaki diğer insanlar da bunun etkilerinden mutlaka payına düşen hisseyi alıyor” dedi.

Başkan Altay, forumda Tuz Gölü, Meke Gölü ve Beyşehir Gölü’nün kurtarılmasıyla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çevre ve iklim değişikliğiyle mücadelede örnek çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Altay, “Konya Büyükşehir olarak bu konuda duyarlılığımız çok üst seviyede. İnşallah, Konya yine bu manada öncü ve önder olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Forum, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) işbirliğiyle düzenlenirken, moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın ve Yayın Dairesi Başkanı Doç. Dr. Oğuz Göksu üstlendi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gençlere “Öncelikle doğruyu arayacağız. Özellikle gerçeğin bu kadar değerli olduğu günümüzde daha fazla arayacağız” dedi. Program yapımcısı Güven İslamoğlu ise “Ben doğa aktivistiyim. Doğayı korursanız, insanı korursunuz” açıklamasında bulundu.

İslamoğlu, iklim mühendisliğinin önemine değinerek “İklim artık çöpten, böcekten, plastikten çıkıyor. Farkında olmadığımız bir şeyi değiştiremeyiz” ifadelerini kullandı. İklim krizi döneminde nükleer enerjinin gerekliliğini de vurgulayan İslamoğlu, “Nükleer santral kurmalıyız, çünkü rüzgar ve güneş enerjisi yetersiz kalacak” şeklinde konuştu. Bu doğrultuda doğa aktivizmi yapmanın gerekliliğini de aktardı.

Şahin, yanlış bilgilendirme ile mücadelede ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı ve sosyal projelerin önemine değindi. Gençlerin medya okuryazarlığının önemine işaret eden Şahin, “Dezenformasyonla mücadele tüm dünyanın sorunu” dedi. Programın amacının iklim bilincini artırmak olduğunu belirten Şahin, gençlere güven duyduğunu ifade etti.

Başkan Altay, dünya genelinde iklim değişikliğine en fazla etki eden ülkelerin Çin ve Amerika olduğuna dikkat çekerek, “Bu ülkeler kendilerini değiştirmek için çok çaba göstermiyor” diye konuştu. İklim değişikliğinin etkilerinin sadece yerel değil, uluslararası düzeyde de görüldüğünü ifade etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak önemli bir duyarlılık gösterdiklerini aktaran Altay, “Yağmur suyu drenajı konusunu önemli bir gündem olarak belirledik” dedi. Suyun yağış rejiminin değiştiğini vurgulayan Altay, iklim değişikliği karşısında şehirde yaşayan insanların dirençli hale getirilmesi için mücadele ettiklerini aktardı.

Tuz Gölü, Meke Gölü ve Beyşehir Gölü’nün kurtarılması ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Altay, “Tuz Gölü’nde, atık suların arıtımından sonra göle deşarjını engellemek için son 3 yıl içinde 300 milyon lira yatırım yaptık” şeklinde konuştu. Meke Gölü için de atık su arıtma tesisinden çıkan suyun, göle pompalanarak etrafındaki ağaçların sulanmasını sağlamak için çalıştıklarını dile getirdi.

Altay, toplumda güvenilir bilgi paylaşımının sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Paylaşılan bilgiyi teyit etmek çok önemli ve kıymetli. Bu tür programlar bu konuda katkı sağlıyor” dedi. Forum, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.