Bornova Belediyesi, dezavantajlı mahallelerde yaşayan kadınların tarıma teşvik edilmesi amacıyla başlattığı Kent Bostanı projesinin ilk hasadını gerçekleştirdi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un katılımıyla Pınarbaşı’nda düzenlenen hasat etkinliğinde, kadınlar tarım ürünlerini büyük bir heyecanla topladı. Bu etkinlikte, kadınlar elde ettikleri karnabahar, brokoli, ıspanak ve soğan gibi sebzeleri hasat ederek, proje kapsamında Başkan İduğ’a teşekkürlerini ilettiler.
Başkan İduğ, projenin önemine değinerek, "Kent Bostanları çok yönlü bir proje. Ev hanımları burada sağlıklı ve taze sebzeleri yetiştiriyor, üretime katılıyorlar. Bu üretimi gerçekleştirebilmek için haftada en az iki gün bostanda bir araya geliyor, sosyalleşiyor ve birbirlerini tanıyorlar" dedi. İduğ, projenin sosyal gelişime katkı sağladığını belirterek, toplumsal cinsiyet eşitliği ve aile içi şiddet konularında verilen eğitimlerin de önemine vurgu yaptı. Ayrıca, bu tür projelerin aile bütçesine katkı sağladığını ifade etti.
Başkan İduğ, bu projeye olan talebin beklenenden çok daha fazla olduğunu belirterek, Bornova Belediyesi’nin kentin farklı bölgelerinde yeni Kent Bostanları kuracağını açıkladı. İkinci Kent Bostanı’nın Altındağ Atatürk Kültür Merkezi STK Yerleşkesi yanında açılacağını duyuran İduğ, "Her yerden talep geliyor. Önümüzdeki süreçte dezavantajlı bölgeler öncelikli olmak üzere farklı noktalarda Kent Bostanları oluşturulacak" ifadelerini kullandı.
Kadınlar Çiftçilikte Dayanışmayı Öğreniyor
Proje kapsamında toplam 38 kadın, 25 metrekarelik alanlarda haftada iki gün çalışarak karnabahar, lahana, marul, brokoli, ıspanak ve daha pek çok sebzeyi yetiştiriyor. Bahçeler, gelen başvurulara göre ücretsiz olarak kullanıma sunulmakta. Bahçelerdeki fideler ve sulama için gerekli olan su, Bornova Belediyesi tarafından ücretsiz sağlanıyor. Ayrıca, belediye bünyesinde görev yapan ziraat mühendisleri, üretim süreci boyunca kadınlara eğitim veriyor ve uygulamaları yakından izliyor. Bahçeyi kullanma hakkı alınmasına rağmen ürün ekimi gerçekleştirmeyen ya da bakımını yapmayanların hakları, diğer bekleyenlere devrediliyor.
Birkaç hafta içinde kış hasadının tamamlanmasının ardından, yaz sebzeleri olan domates, biber, salatalık, patlıcan ve kabak gibi ürünlerle üretime devam edileceği belirlendi. Bu proje, dezavantajlı bölgedeki kadınların sosyal hayatlarını zenginleştirirken, aynı zamanda ekonomik bağımsızlık kazanmalarına da yardımcı olmaktadır.