WatchGuard® Technologies, 2025 yılına ilişkin siber güvenlik tahminlerini duyurdu. Bütünleşik siber güvenlik alanında küresel bir lider olan WatchGuard, Tehdit Laboratuvarı araştırmacılarının öngörülerine göre 2025 yılında çok modlu yapay zekanın kötüye kullanımı artacak, yazılım tedarik zincirine yönelik uzun dönemli saldırılar norm haline gelecek ve yapay zeka destekli anomali tespitine duyulan güven hızlı bir şekilde yükselecek. Ayrıca, tehdit aktörlerine karşı uluslararası iş birliklerinin anlamlı sonuçlar doğurması bekleniyor.

WatchGuard Tehdit Laboratuvarı araştırmacılarının 2025 yılı için öne çıkan tahminleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:

1. Çok modlu yapay zekanın kötü niyetli kullanımı tüm saldırı zincirlerini oluşturacak. 2025 yılında, tehdit aktörleri çok modlu yapay zeka sistemlerinin metin, görüntü ve ses gibi verileri entegre etme yeteneklerinden faydalanarak tüm siber saldırı süreçlerini otomatikleştirecek. Bu tür sistemler sayesinde sosyal mühendislik ve oltalama saldırılarını daha gerçekçi hale getirirken, aynı zamanda ağa sızmak ve verileri çalmak için daha akıllı yöntemler kullanılacak. Sonuç olarak, kuruluşlar artan siber tehditler ile karşı karşıya kalacak.

 

2. Tehdit aktörleri, ele geçirilmiş meşru yazılımları kullanarak uzun hileler yapmak için norm haline gelecek. Salgın sonrası dönemde, saldırganlar daha az bilinen üçüncü taraf açık kaynak kütüphanelerine yönelerek, yazılım tedarik zincirlerine derinlemesine sızacak. Uzun vadeli saldırılar talep eden bu yaklaşım, kötü niyetli yazılımların yayılması bakımından da zorluklar yaratacak.

 

3. GenAI'nin hayal kırıklığı, kötü aktörler için yeni fırsatlar doğuracak. GenAI, şu anda henüz iş dünyasında dönüşüm sağlayacak aşamaya ulaşmadı, bu durumda kötü aktörler, bu teknolojiyi kullanarak daha karmaşık saldırılar gerçekleştirmek için yeni fırsatlar yakalayabilirler.

4. CISO'nun rolü iş dünyasında en az arzu edilen pozisyon haline gelecek. CISO'lar siber güvenlik stratejilerinin uygulanmasında kişisel bir sorumluluk ile karşı karşıya kalacaklar. Artan uyum ve düzenleyici taleplerle birlikte bu rol, giderek artan bir tükenmişlikle meydan okumalarla dolu olacak.

 

5. İstihbarat kurumları ve kolluk kuvvetlerinin tehdit aktörlerini engellemesi anlamlı bir etki yaratmaya başlayacak. Siber suç faaliyetlerini engellemeye yönelik yeni stratejiler, genişletilmiş uluslararası iş birlikleri ile birleştiğinde, kötü aktörlerin üzerindeki baskıyı artıracak ve hem maliyet hem de risk açısından caydırıcı bir etki yaratacak.

 

6. Kuruluşlar, operasyonel teknolojinin güvenliğini sağlamak için yapay zeka destekli anomali tespitine başvuracak. Siber güvenlik alanında yapay zekanın kullanımı giderek yaygınlaşırken, kuruluşlar operasyonel teknolojilerini güvence altına almak için proaktif tedbirler almaya hazırlanıyor. Bu yaklaşım, tehditlerin zamanında tespit edilmesini sağlayacak.