Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için personel eğitimi hedef programı, Rosatom tarafından devam ettirilmektedir. Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS, Rusya'nın önde gelen teknik üniversiteleri ile iş birliği yaparak Türk öğrencilere eğitim imkanı sunmaktadır. 2025 yılı itibarıyla bu eğitim programına katılan üniversitelerin sayısının artması beklenmektedir. Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi MEPhI (NRNU MEPhI) ve Ulusal Araştırma Üniversitesi MPEI'ye (NRU MPEI) ek olarak, Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi (BMSTU) ve Kazan Devlet Enerji Mühendisliği Üniversitesi (KSEU) de öğrenci alımlarına başlayacaktır.
Program kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin fen bilimleri, teknoloji, mühendislik, fizik, kimya veya enerji alanlarında lisans düzeyinde eğitim gören öğrenciler ile diğer yıllarda mezun olan adaylar, ücretsiz yerlere başvurarak katılma imkanı elde edebilirler. 2023 yılı için MPEI'de 28, MEPhI'de 21, Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi'nde 14 ve KSEU'da 7 olmak üzere toplamda 70 kontenjan ayrılmıştır. Eğitim süreci, ilk yıl teknik ağırlıklı Rusça dil öğretimi, sonraki iki yıl ise profil disiplinleri üzerine yoğunlaşmaktadır.
Yüksek lisans programına kabul süreci, tek aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Başvuru sahiplerinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar gerekli belgelerle başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Adayların belirtilen yapılan mülakatı ise 31 Mart 2025 tarihine kadar geçmeleri şarttır. Mülakat sonuçlarının ardından programa kabul edilen öğrencilerin bir listesi oluşturulacaktır.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergey Butckikh, bu programın Türk öğrencilerin 15'inci kaydı olduğunu belirtmiştir. Hedef programın başlangıcından bu yana 320'den fazla uzman yetiştirilmiştir. Şu anda 77 kişi Rus üniversitelerindeki yüksek lisans programlarında eğitim almaktadır. Eğitim tüm teorik derslerin yanı sıra, faaliyette olan Rus nükleer enerji santrallerinde staj imkanı sunmaktadır. Öğrenciler, Akkuyu NGS'de hangi alanlarda çalışacaklarını araştırarak pratik deneyim kazanmaktadırlar. Rosatom, Türkiye ile nükleer enerji konusunda bilgi ve deneyimini paylaşarak önemli katkılar sağlamaktadır.
Akkuyu NGS Nükleer Malzeme Muhasebe ve Kontrol Kıdemli uzmanı olan 2020 mezunu Ömer Boyraz, eğitim sürecinin gücünden ve Rusya'daki yüksek eğitim sisteminden duyduğu memnuniyeti ifade etmektedir. Boyraz, Akkuyu NGS'de nükleer maddelerin kontrolünden sorumlu olduğunu ve ülkesinin enerji sektörünün gelişiminde önemli katkılarda bulunduğunu dile getirmiştir. Nükleer yakıt teslimatı gibi tarihi bir olayı yaşamanın kendisine gurur verdiğini belirten Boyraz, bu projeye katkı sağladığı için kendini şanslı hissetmektedir.
Akkuyu NGS için personel yetiştirme programları 2011 yılından bu yana devam etmektedir. Türk mühendislerin eğitimleri, Rusya Federasyonu bütçesinden karşılanarak desteklenmektedir. Akkuyu Nükleer A.Ş., öğrencilere burs, vize desteği, sağlık sigortası ve yıl içerisinde gidiş-dönüş uçak bileti sağlamaktadır. Rus üniversitelerinden mezun olan öğrencilere, açık uçlu iş sözleşmesi kapsamında AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'de istihdam garantisi verilmektedir.
Bu özel eğitim programına kabul ve başvuru için detaylı bilgiye AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’nin resmi web sitesinde ve Rusya Federal Ajansı "Rossotrudnichestvo" özel web sitesinde ulaşmak mümkündür.