Egeli Bilim Ekibi Nadir Genetik Mekanizmaları Tespit Edecek
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Işık’ın yürütücülüğünde hazırlanan bir proje, Türkiye ve dünyada bir ilke imza atacak. Proje, "Genetik Nedeni Belirlenememiş Kalıtsal Hemolitik Anemi Hastalarında Tüm Genom Dizileme ile Nadir Moleküler Mekanizmalar ve Aday Genlerin Araştırılması" başlığıyla TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Elde edilen bulgularla, Kalıtsal Hastalık Anemisi (KHA) hastalarında, şimdiye kadar tespit edilemeyen nadir genetik mekanizmaların ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Esra Işık ve ekibini makamında ağırlayarak, proje ile elde edilecek sonuçların önemine vurgu yaptı. Rektör Budak, "Tam akredite, öğrenci odaklı, milli yenilik ödüllü, sağlık temalı, öncü araştırma üniversitemiz bünyesinde çalışan bilim insanları yenilikçi ve özgün projeler hazırlamaya devam ediyor. Üniversitemiz, ülkemizin güçlü sağlık altyapısına sahip yükseköğretim kurumları arasında ön sıralarda yer alıyor. Tıp eğitiminde ve klinik araştırmalarda küresel düzeyde referans gösterilen Tıp Fakültemiz, bir yandan modern tıbbın donanımlı hekimlerini yetiştirirken, diğer yandan insan ve toplum sağlığına yönelik sundukları tanı ve tedavi hizmetleri ile öncü konumunu sürdürüyor," şeklinde konuştu. Prof. Dr. Budak, projeye katılan ekibi tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
Multidisipliner Bir Yaklaşım
Proje hakkında bilgilendirme yapan Doç. Dr. Esra Işık, "Genetik Nedeni Belirlenememiş Kalıtsal Hemolitik Anemi Hastalarında Tüm Genom Dizileme ile Nadir Moleküler Mekanizmalar ve Aday Genlerin Araştırılması" isimli projenin TÜBİTAK 1001 desteğine hak kazandığını belirtti. Doç. Dr. Işık, "Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan bu proje ile KHA hastalarında tüm genom dizileme (WGS) yöntemiyle bugüne kadar tespit edilemeyen nadir genetik mekanizmaları ortaya çıkarmayı amaçlamaktayız. Yeni moleküler mekanizmaların keşfi sayesinde kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına kapı aralanacak ve hastalara özgün takip planları oluşturulabilecektir," şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Işık, projenin Ege Üniversitesi Çocuk Genetik Hastalıkları, Çocuk Hematoloji ve Tıbbi Biyoloji Bilim Dalları’nın multidisipliner iş birliğiyle yürütüleceğini belirterek, bu çalışmanın üniversiteyi ve Türkiye’yi bu alanda öncü bir konuma taşıyacağını ekledi. Projenin yürütücülüğünü üstlenen Doç. Dr. Esra Işık’a ek olarak; Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Prof. Dr. Tahir Atik, Doç. Dr. Nur Selvi Günel, Doç. Dr. Nihal Karadağ, Uzm. Dr. Türkan Turkut Tan, Uzm. Dr. Yusuf Can Doğan ve Dr. Mehmet Mert Topaloğlu da projede görev alıyor.
Projenin hedefleri, hem akademik anlamda literatüre katkı sağlamak hem de insanlığın sağlık sorunlarına yeni çözümler geliştirme noktasında büyük önem taşıyor. Tüm bu gelişmeler, Ege Üniversitesi’nin bilimsel araştırmalarındaki öncülüğünü sürdürme kararlılığını da ortaya koyuyor.