Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü, Türkiye'deki deri mühendisliği alanında tek olan bir kurum olarak, uluslararası deri sanayisine Avrupa Birliği projeleri ile destek vermeye devam etmektedir. Avrupa Birliği ERASMUS Plus Programı çerçevesinde, Ege Üniversitesi'nin ortak olarak yer aldığı proje, 7 farklı ülkenin (Portekiz, Yunanistan, İspanya, Uganda, Tanzanya ve Etiyopya) katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Bu proje, Tanzanya ve Uganda'daki deri endüstrisinin sürdürülebilir kalkınmasını ve etkili eğitimle gelişimini sağlamak amacıyla hazırlanmış ve 400 bin Euro bütçe ile kabul edilmiştir.

Projenin koordinatörlüğünü Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Mete Mutlu üstlenirken, ekibinde Prof. Dr. B. Oral Bitlisli, Prof. Dr. Hasan Özgünay, Doç. Dr. Ersin Önem, Doç. Dr. Ali Yorgancıoğlu ve Doç. Dr. Çiğdem Kılıçarslan gibi önemli isimler yer almaktadır.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında kabul ederek üniversitenin 70 yıllık akademik birikimini yalnızca Türkiye sınırları içinde değil, uluslararası düzeyde de paylaştığını vurguladı. Prof. Dr. Budak, Üniversitenin dahil olduğu çok uluslu projelerin destek görmeye devam ettiğini ifade ederek, "Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden oluşan ekibimiz, Avrupa Birliği ERASMUS Plus Programı çerçevesinde Tanzanya ve Uganda'nın der sektörünün gelişimine yönelik uluslararası projede Üniversitemizi temsil ettiler. Projeleri 400 bin Euro bütçe ile kabul edilen hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Projenin Amaçları ve Beklentileri

Koordinatör Prof. Dr. Mete Mutlu, proje kapsamındaki hedefleri hakkında bilgi vererek Uganda ve Tanzanya’da deri endüstrisi ve teknolojisini geliştirmek için iki 'Mükemmeliyet Merkezi' kurulmasının amaçlandığını açıkladı. Bu merkezler, deri endüstrisine yönelik profesyonel eğitim ve beceri kazandırma, modern üretim teknolojileri üzerine seminerler düzenleme, ihracat stratejileri gibi destek hizmetleri sunacak. Ayrıca danışmanlık hizmetleri ve yenilikçi deri ürünlerinin tanıtımında da destek olacak.

Projede ayrıca öğrenciler ve sektör çalışanları için müfredat dışı kurslar ve uygulamalı eğitimler de yer alacak. Prof. Dr. Mutlu, "Proje, deri üretim sektöründe çalışmak isteyen kişilerin beceri kazanmalarına ve mesleki eğitimlerine katkıda bulunacak. Ayrıca, işletmeleri destekleyecek ve yeni girişimlerin kurulmasını teşvik edici bir rol oynayacak. Bu durum, işsizlikle mücadele edecek ve ulusal ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak" dedi.

Elde edilen sonuçların, Türkiye ile Avrupa Birliği ve Afrika ülkeleri arasında deri ve deri ürünleri sanayine yönelik iş birliklerinin artmasına ve ticaret hacminin yükselmesine katkı yapacağını öngören Prof. Dr. Mutlu, projenin uzun vadede yaratacağı etkilere vurgu yaptı. Ege Üniversitesi'nin bu projedeki rolü, uluslararası işbirliklerinin güçlenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.