Üsküdar Üniversitesi, 18-19 Nisan 2025 tarihlerinde “7. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi”ni düzenlemektedir. Kongre, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Bu yılki kongre, NPİSTANBUL Hastanesi, NP Etiler ve NP Feneryolu Tıp Merkezi, Türk Psikolojik Danışma Rehberlik Derneği ile Pozitif Psikoloji Enstitüsü iş birliği ile hayata geçirilmektedir. Kongrenin bu yılki teması ise “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” olarak belirlenmiştir.
Kongrenin açılışında yaptığı konuşmada Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Pozitif Psikoloji dersinin Türkiye’de ilk kez 2013 yılında Üsküdar Üniversitesi’nde başladığını vurguladı. Tarhan, Harvard Üniversitesi’nin bu dersi 2015, Yale Üniversitesi’nin ise 2018 yılında programa aldığını belirtti. Özellikle Covid dönemiyle birlikte, Yale Üniversitesinin bu dersi halka açmasının, pozitif psikoloji alanına olan ihtiyacı artırdığını ifade etti. Tarhan, girişimlerin toplumsal etkisinin büyük olduğunu vurgulayarak bu alanda geniş bir katılımın olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Tarhan, “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasının seçildiğini ve bu alandaki bilimsel verilerin çoğaldığını dile getirdi. Beynin pozitif psikoloji uygulamalarıyla daha sağlıklı çalıştığını ve mutlulukla bağlantılı beyin yapılarının nasıl işlediğini gösteren kanıtların bulunduğunu açıkladı. Tarhan, bu gelişmelerin pozitif psikoloji alanına kanıta dayalı bir yaklaşım kazandırdığını belirtti.
Kongre içerisinde, Pozitif psikoloji açısından en önemli olan ağın “Default Mode Network (DMN)” olduğunu belirten Tarhan, bu ağın anlam üretme ve kişinin hayattaki yerini tanımlama ile ilgili bir beyin ağı olduğunu ifade etti. Tarhan ayrıca, klinik hipnoz sırasında bu ağın aktive edildiğini ve bu süreçte kişinin bilinçli seçimlerini terapiste bıraktığını belirtti. Bu sayede terapi sürecinin daha etkili hale geldiğini vurguladı.
Prof. Dr. Tarhan, klasik pozitif psikolojinin zamanla bir evrim geçirerek “İkinci Dalga Pozitif Psikoloji” olarak adlandırdığımız yeni bir aşamaya ulaştığını belirtti. Klasik yaklaşımın olumlu duygulara odaklanarak bireyin pozitif yönlerini güçlendirmeye çalıştığını ifade eden Tarhan, yeni yaklaşımın ise zorluklardan uzak durma eğilimi yerine, karanlık yönler ve travmaların büyüme fırsatları olduğunu savunduğunu açıkladı.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, pozitif psikolojinin yıllardır üniversitede ders olarak verildiğini belirterek, bu kavramı sorgulayıcı ve eleştirel bir bakış açısıyla ele aldıklarını vurguladı. Güngör, hem akademik hayata değerli bir dokunuş yapmak hem de insan yaşamına değeri katmayı hedeflediklerini ifade etti. Kendimizi sorgulayarak, akademik çevrelerde bir farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti.
Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak, pozitif psikolojinin toplumsal düzeydeki önemine vurgu yaparak, içinde bulunduğumuz koşulların yeni bir uygarlık düzenini işaret ettiğini belirtti. Bu yeni düzen içerisinde bireysel iyiliğin yanı sıra toplumun da iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kongre Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan, katılımcılara psikolojik iyi oluşa katkıda bulunacak bir kongre geçirme temennisinde bulundu. Kongre kapsamında, Hollandalı Klinik Psikolog Dr. Fredrike Bannink, “Pozitif Bilişsel Davranışçı Terapi” konusunda sunum yaptı. Kongrede, birçok akademisyen de çeşitli konularda konferanslar ve atölye çalışmaları gerçekleştirdi.
Kongrenin son gününde Prof. Dr. Sinan Akbaba, “Eleştirel Düşüncenin Psikoterapi Yaklaşımlarındaki Yeri” üzerine bir konuşma yapacak. Ayrıca “Pozitif Psikoloji” başlıklı bir panel düzenlenecek. Kongre kapsamında gerçekleştirilen açılış konseri ise katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.