Dünyada yükseköğretim kurumlarının başarılarını değerlendiren en saygın kurumlardan biri olan Times Higher Education (THE), 2025 Asya Üniversiteleri Sıralaması'nı açıkladı. Ege Üniversitesi, açıklanan bu sıralamada dünya genelinde 401-500 bandında yer alırken, Türkiye devlet üniversiteleri arasında 80. sırada konumlandı. Ayrıca üniversite, gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleri sonucunda Türkiye'de 24 alanda ilk 10 üniversite arasında yer aldı.

Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TIME Higher Education’ın Asya üniversitelerinin 2025 performans raporunu yayınladığını belirtti. Ege Üniversitesi'nin genel sıralamada 401-500 bandında yer aldığını vurgulayan Budak, devlet üniversiteleri arasında 80. olduklarını ifade etti. Rektör Budak, alan bazlı sıralamalarda da önemli başarılar elde ettiklerini, uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda yürüttükleri çalışmalar neticesinde bu tür raporlarda üst sıralarda yer aldıklarını söyledi. Kendisi, tam akredite, sağlık temalı ve öğrenci odaklı bir araştırma üniversitesi olarak elde edilen bu uluslararası başarıların arkasında emeği geçen tüm mensuplarını tebrik etti.

24 Alanda İlk 100’de

2025 THE Asya Üniversiteleri Sıralaması'nda üniversiteler, araştırma ortamı, endüstri (sanayi geliri ve patent), uluslararası görünüm, araştırma kalitesi ve öğretim (öğrenme ortamı) başlıkları altında toplam 18 performans göstergesine göre değerlendirildi. Ege Üniversitesi, öğretim (öğrenme ortamı) başlığında devlet üniversiteleri arasında beşinci sırada yer aldı. Bunun yanı sıra, alan sıralamalarında 24 alanda Türkiye üniversiteleri arasında ilk 100'e girmeyi başardı. Ege Üniversitesi, Veterinerlik Bilimi ve Coğrafya alanlarında beşinci; Hukuk alanında altıncı; Tarım ve Ormancılık, Tıp ve Diş Hekimliği alanlarında yedinci; Genel Sağlık ve Psikoloji alanlarında sekizinci; Muhasebe ve Finans, Arkeoloji, Kimya Mühendisliği, Tarih, Felsefe ve Teoloji, Diller Edebiyatı ve Dilbilim, Politika ve Uluslararası Çalışmalar, Spor Bilimleri alanlarında dokuzuncu; Mimarlık, Sanat, Gösteri Sanatları ve Tasarım, İnşaat Mühendisliği, Ekonomi ve Ekonometri, Eğitim, Genel Mühendislik, Matematik ve İstatistik, Makine ve Uzay Mühendisliği, Fizik ve Astronomi, Sosyoloji alanlarında ise onuncu sırada yer aldı.

Bu başarılar, Ege Üniversitesi'nin kalite ve eğitim hedeflerini pekiştirirken, uluslararası standartlarda eğitim verme amacını da gözler önüne seriyor. Özellikle ar-ge çalışmaları, öğrenci odaklı yaklaşımlar ve yaşam boyu öğrenme fırsatları ile dikkat çeken üniversite, bu sonuçların devamının gelmesi için çalışmalarına sürdürüleceğini belirtiyor. Bu bağlamda Ege Üniversitesi, eğitim alanında getirdiği yeniliklerle ve dünya normlarında sağladığı akademik ortamla Türkiye'nin eğitim alanındaki gelişimini de olumlu yönde etkileyen bir kurum olarak öne çıkmayı sürdürüyor.