Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Podoloji Programı Öğretim Görevlisi Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Tırnak mantarının başlıca sebebi, "Dermatofitler" adı verilen mantar türleridir. En yaygın olanları ise Trichophyton rubrum ve Trichophyton mentagrophytes'tir. Bu mantarlar, tırnağın altına yerleşerek enfeksiyon oluştururlar.

Risk Grupları

Tırnak mantarına daha yatkın olan bireyler arasında bağışıklık sistemi zayıf olanlar, diyabet hastaları, yaşlılar, sporcular ve sürekli ıslak ortamlarda çalışan kişiler yer almaktadır. Podolog Muharrem Tosun, temizlik işçileri gibi meslek gruplarının yanı sıra son zamanlarda uzun yol şoförleriyle de sıkça karşılaştıklarını belirtti. Bu durum, yeni bir risk grubunun ortaya çıktığını göstermektedir.

Tedavi Yöntemleri

Tırnak mantarının tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemler, topikal antifungal kremler, oral antifungal ilaçlar, lazer tedavisi ve frezelerle yapılan küretajdır. Podolog Muharrem Tosun, “Podologlar, tırnak mantarını tedavi etmek için frezelerle mekanik temizlik yapar, medikal tedavi yöntemleri uygularlar. Buradaki amacımız mantarlı dokuyu tırnaklardan temizlemek ve kalan tırnağın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlamaktır.” diyerek tedavi sürecinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, ilgili hekimlerle yapılacak multidisipliner çalışmanın sürecin daha hızlı ve sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacağını vurguladı.

Hijyen Önlemleri

Tırnak mantarının çoğunlukla ayaklarda görüldüğünü belirten Podolog Tosun, yayılmayı önlemek için alınması gereken hijyen önlemlerini sıraladı. Ayakların düzenli olarak yıkanması ve özellikle parmak aralarının iyi kurulanması gerektiğinin altını çizen Tosun, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması ve başkalarıyla tırnak bakım araçlarının paylaşılmaması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, ayakların ve ellerin düzenli olarak yıkanması, nemli ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Tırnakların hijyenik bir şekilde kesilmesi, bu konuda podologlardan destek alınması gerektiğini vurgulayan Tosun, pamuklu, bambu ve gümüş içerikli çorapların tercih edilmesini önerdi. Ayakkabıların iyi havalandırılması ve aynı ayakkabının uzun süre giyilmemesi gerektiği de öneriler arasında yer aldı.

Ortak Kullanım Alanlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sauna, spor salonu ve havuz gibi ortak kullanım alanlarında tırnak mantarından korunmak için her zaman kişisel terlik kullanılması gerektiğini belirten Tosun, havuz ve saunanın ardından ayakların iyice kurulaması ve hijyenik alanların tercih edilmesinin önemini vurguladı. Ortak duşlarda çıplak ayakla yürümekten kaçınılması gerektiğine de dikkat çekerek, bireyleri uyardı.

Tedavi Edilmeyen Tırnak Mantarının Etkileri

Uzun süre tedavi edilmeyen tırnak mantarının kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceğini ifade eden Podolog Tosun, tedavi edilmediğinde kalınlaşan tırnakların, tırnak yatağının bozulmasına ve deformasyona yol açabileceğini belirtti. Bu durum, tırnak batmasına neden olabilir ve kişilerde ağrı hissine yol açarak yürüyüşün bozulmasına sebep olabilir. Ayrıca, tırnaklardaki kötü görüntü özgüven kaybına da neden olabilmektedir. Tırnak mantarının deriye bulaşma riski bulunduğundan, tedavi geciktirilirse ayaklarda ve parmak aralarında kaşıntı ile karşılaşılma ihtimali artar.

Tedavi Sürecinin Önemi

Podolog Tosun, tırnak mantarının ayaklarda daha sık görüldüğünü çünkü mantarların karanlık ve nemli ortamlarda daha rahat yaşama imkanı bulduklarını açıkladı. Ayakların kuru tutulması gerektiğinin önemine işaret eden Tosun, tırnak mantarı tedavisinin sabır gerektiren uzun bir süreç olduğunu, bu sürecin 1-1,5 yıl kadar sürebileceğini belirtti. Bu süreçte kişisel bakımlara çok dikkat edilmesi ve doktor ile podologların verdiği görevlerin yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.